Харалан с възхвала на еничарите

Не сме били роби, а неволни поданици, предизвика поредния скандал социалният антрополог

Харалан с възхвала на еничарите | StandartNews.com
  • Не сме били под турско робство, а само неволни поданици, предизвика поредния скандал социалният антрополог

Втора серия скандални изказвания, отричащи турското робство в България, направи в навечерието на 143-ата годишнина от Априлското въстание социалният антрополог Харалан Александров. Не сме били роби, а втора ръка поданици, заяви днес той пред Нова тв. И се хвърли да възхвалява еничарите.

Те са правели блестяща кариера, каза Александров и даде за пример един от великите везири Соколович, който е взет в Еничарския корпус дава своя принос към развитието на родната му Босна. Така той отговори на въпроса
как ще коментира кръвния данък и факта, че през Средновековието е имало развит пазар на роби. "Били сме със статут на втора категория поданици, но не и роби. За целите на национално-освободителната борба е трябвало да има много мощен тласък, като е описвана ситуацията като непоносима, докато тя е била умерено непоносима. Ние заживяваме, че сме били роби, без да сме били такива в действителност. Защо да бъдем роби е толкова важно за нас", попита Александров.

"Най-големите български възрожденци се вижда, че те са добре интегрирани в обществото, голяма част от тях са с фесове, между другото", каза социалният антрополог. Единствено като роби се определят чернокожите, ние сме по-скоро неволни поданици на империята, добави Александров.

Харалан Александров отново скандализира всички, повтаряйки, че "турско робство не е имало", че това "архаична концепция".
"Метафората от турското робство и до днес обслужва интересите на руския империализъм. За много българи този мит е много по-важен от историческата истина. Турско робство не е имало и Русия с външната с политика влияе днес на държавата ни", заяви Александров.

На въпрос дали трябва да се променят учебниците в тази посока Харалан Александров каза, че не това е целта му. "Нямаме право да посягаме към идентичността, ако това е толкова важно за нас. Има нещо като културна памет, която е различна от историческите факти. Тя има собствена избирателна система за подреждане на историята - в случая героично жертваната идентичност", заяви социалният антрополог.

Това че нашите хора са избрали да се жертват ги прави много по-ценни от това да се считат за роби, заяви Александров в коментар на въпрос за кървавото потушаване на Априлското въстание и Баташкото клане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай