Къде в Европа заведенията работят

В 18 страни от ЕС са затворени

Къде в Европа заведенията работят | StandartNews.com

Да работят ресторантите, или не. Този хамлетовски въпрос е важен навсякъде в Европа.

Общо 18, или две трети от страните в Европейския съюз (ЕС) са затворили заведенията си като част от противоепидемичните мерки за борба с COVID-19. Ресторантите и кафенетата в едни от най-засегнатите от пандемията държави - Италия и Испания, са с ограничено работно време. Макар Румъния да е на 11-то място по общ брой на заболелите, обектите в страната работят, пише Glas.bg.

За да продължат своята работа, заведенията на територията на Италия  трябва да спазват строги правила. Сред тях е изискването за максимум четирима души на маса и край на работния ден още в 18:00 часа. Ограниченията обаче не се харесват на представителите на бизнеса в страната, част от които останаха отворени след "вечерния час" в знак на протест.

В Испания работното време се оказва далеч по-либерално - гражданите могат да хапват традиционната паеля в някой ресторант до 21:00 часа като обектите работят с не повече от 50% от капацитета си. Подобна е и ситуацията във Финландия, където „кепенците се хлопват” в 23:00 часа, обслужването пък е при наполовина от максималния брой на местата в заведението. В Естония се работи при едва четвърт от местата за посетители и то до 19:00 часа. Сред останалите страни, в които бизнесът работи, се нареждат Румъния, Словакия, Швеция, Малта и Кипър.

Те също работят при намален капацитет, работно време или при спазване на социална дистанция.

Списъкът на страните със затворени бизнеси обаче е далеч по дълъг - цели 18. Докато в някои страни като Австрия, Нидерландия и Дания засега принудителното затваряне е с крайна дата първата седмица на месец февруари, в други служителите в заведенията остават вкъщи поне до 1 март.

Според последните заповеди и у нас, ресторантите  ще могат отново да приемат клиенти не по-рано от началото на март. Решението обаче доведе до протест пред Министерски съвет, който събра браншовици от цялата страна, пише "Монитор".

Организаторите му твърдят, че служителите в затворените обекти са получили по 24 лв. дневно единствено за месец ноември. В случай че исканията им не бъдат удовлетворени, са готови да последват „италианския модел” и да отворят в знак на протест още на 1 февруари при спазване на всички противоепидемични мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай