Къде са най-евтините храни? Един град е щастлив

София не е най-скъпото място в България

Къде са най-евтините храни? Един град е щастлив | StandartNews.com

Един български град е много щастлив, защото храните в него са най-евтини в цялата държава. Повечето основни храни се продават на най-ниски цени в Бургас, сочи проучване на бТВ.

На другия полюс на пловдивчани. Те плащат най-много за трапезата си.

Средната цена на килограм захар е около 2.70 лева, такава е цената в София. Най-евтина е в Бургас - 2,30 лева, а най-скъпа - в Пловдив - 3 лева.

Пакет брашно от 1 кг. средно струва 1,40 лева. В София и Бургас то се продава за 1,50 лева, в Пловдив - за 1.90 лева, а най-скъпо е в Силистра, където стига до 2.10 лева.

Олиото в София струва 4.90 лева, горе долу такава е и цената в Силистра. В Бургас цената му е най-ниска - 3.90 лева, а в Пловдив  - 5 лева.

Най-фрапиращи са разликите при сиренето и кашкавала.

Бургас отново е лидер – тук сиренето се продава за 9.50 лева. В София, Благоевград и Силистра е около 13-14 лева за кг., което е и средна цена за страната.

За богатите пловдивчани, които имат индустриални паркове и вземат хубави заплати, килограм сирене започва от 13 лева/кг., но в скъпите магазини стига до 23 лева.

Подобно е положението и при кашкавала. Средната му цена е 18 лева на килограм. Отново най-евтин е в Бургас, където се продава срещу 10 лева на кг., а най-скъп в Пловдив, където цената стига до 25 лева.

Цената на каймата е около 8 лева на кг. Този път най-евтина е в Добрич - 5.50 лева, а най-скъпа в Силистра - 11 лв. на килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай