Кажете "ДА!" на Добавената реалност

Кажете "ДА!" на Добавената реалност | StandartNews.com

Реалният свят се обогатява с графики, звуци и миризми

Всеки може да използва технологията, стига да има устройство, което я поддържа

През последните няколко години възходът на компютърната графика и анимация достигна своя пик. Вече съществуват редица игри, чиито графики разбиват напълно представата за компютърно генериран образ и бариерите на фотореализма. Доказателство, че най-големите иновации в сферата са били директно продиктувани от нуждите и развитието на гейм индустрията. Днес изследователите и инженерите имат нова цел - да издърпат компютърно генерираните графики от вашия монитор или телевизор и да ги интегрират в реалната среда. Технологията, наречена Добавена реалност (Augmented reality), размива линията между реално съществуващото и компютърно генерираното, подобрявайки всичко това, което виждаме, чуваме, чувстваме и дори помирисваме.

За разлика от виртуалната реалност, която цели създаването изцяло на един друг свят и пълното имерсиране на потребителя в него, добавената реалност е много по-близо до истинската среда, която ни заобикаля. Чрез технологията в реалния свят се добавят графики, звуци, допълнителна информация за различни обекти и миризми. Този път обаче нейна движеща сила не са само видеоигрите, но и смартфоните, давайки й възможността да достигне до един нов тип потребители и измъквайки я от опасността да се превърне в поредния нишов гейминг продукт. Вече всеки - от туристи или военни до обикновения човек - търсещ информация за следващия автобус, може да използва добавената реалност в своя полза, стига да има устройство, което я поддържа.

Какво е SixthSense

Основната идея на технологията е да постави графични или аудиоелементи върху реално съществуващата среда в реално време. Всъщност редица телевизионни компании от десетилетия прилагат нещо подобно при т.нар. виртуални реклами. Истинската Добавена реалност (или Augmented Reality) обаче е много по-сложна от простото поставяне на рекламно лого върху някой сектор на стадион по време на футболен мач. Виртуалните реклами се виждат само от една определена точка - тази на телевизионния зрител през екрана му. Следващото поколение системи за Добавена реалност ще позволява наблюдението и потреблението на "добавени" графики от всякаква перспектива.

Развиването на технологията се извършва основно в университетски изследователски лаборатории по целия свят. През февруари 2009 г., по време на конференцията TED, Пати Мейс и Пранав Мистри представиха първата Augmented reality технология на Масачузетския университет по технологии (MIT). Наречена с простото, но подходящо наименование SixthSense, тя обещава да превърне ползвателя си в самия Тони Старк. Работата й се осъществява посредством камера, малък прожектор, смартфон и огледало - екипировка, която в момента е стандартна за всеки вид технология за добавена реалност. В случая на SixthSense, всички компоненти са свързани в апарат, приличащ на въже или ремък, който потребителят носи на врата си. Освен тях той поставя на пръстите си четири цветни капачки, които са основния контролер на системата, т.е. чрез тях потребителят манипулира изображенията, които прожекторът му показва и изисква допълнителна информация.

SixthSense е уникален не само защото е един от продуктите-пионери в сферата си. Той е евтин за производство, като всичките му части струват общо 350 долара. Още по-впечатляващ е фактът, че може да превърне всякаква повърхност в интерактивен екран. А тя може да е всичко - от обикновена стена до собствената ви ръка, китка или дори някой друг човек. Заради удобното място, на което трябва да носите уреда, е лесно да го използвате. Например когато пазарувате и вдигнете пред себе си даден продукт, SixthSense автоматично ще открие цялата информация за съставките му, цената му в други магазини и дори ревюта на потребители, и ще прожектира тази информация директно върху опаковката му. Освен това SixthSense е програмиран да разпознава определени жестове. Ако нарисувате кръг на китката си, устройството ще прожектира часа в момента.

Новите възможности на смартфоните

Устройствата от рода на SixthSense имат да се развиват още доста време, преди да са готови за комерсиално разпространение. За наша радост има какво да ни успокоява през това време. Приложения за смартфони, използващи добавена реалност, има в изобилие - и за Windows, и за iOS, и за Android. А контекстът, в който можете да ги използвате, е почти също толкова разнообразен.

Най-популярни в момента са приложенията, утилизиращи едновременно GPS и информация за локациите в реално време. Те работят на принципа на Google Maps, показващи възможния път до мястото, до което искате да стигнете. За разлика от популярното навигационно приложение обаче, те правят това, използващи реалната среда. Само вдигате телефона си пред вас и приложението започва да вади балончета пред всички важни офиси, магазини и заведения по пътя. Нужно е само да кликнете на някое от тях, за да видите информация за предлаганите услуги и продукти.
Друг интересен тип прилагане на добавена реалност чрез смартфон е свързан с реклама. Ако вдигнете телефона си към даден билборд, на екрана ви веднага излиза информация, понякога и във видео формат, която иначе не съществува в реалната среда. Често получавате директни линкове към онлайн магазини, предлагащи рекламирания продукт или услуга. По този начин рекламните агенции ангажират повече потребителите в цялостния процес на представяне на продукт, давайки им възможност за директна интеракция и един по-забавен начин за пазаруване.

Гейминг от ново измерение

Съвсем очаквано, добавената реалност дава възможност за създаването на нов тип игри. Изобщо гейминг експериментите с технологията са много и наистина разнообразни. Един от пионерите в това отношение е играта Total Immersion. Тя използва простичкия метод на добавяне на реалност към вече популярните бейзболни карти. Изисква се специалния софтуер "Total Emersion" и да вдигнете бейзболната си карта към компютърната ви камера. Софтуерът след това генерира 3D образ на играча от картата и в зависимост от това как движите картата в ръката си, образът се движи.

В момента, разбира се, добавената реалност в игрите е на много по-високо ниво. Вече имаме интерактивни "търсения на съкровища" благодарение на редица мобилни игри, залагащи на Augmented Reality. Но може би японският гейминг гигант Nintendo е напреднал най-много в тази посока.

С навлизането им на пазара на мобилни игри за смартфони тази година Nintendo залагат основно добавената реалност. Още този март очакваме MiiTomo, която ще утилизира използването на т.нар. AR (Augmented Reality) карти, позволявайки да правите снимки и да влизате в директна интеракция със своя собствен Mii. Играта прилича повече на социална мрежа с интерактивни елементи, за това и геймърите си пазят истеричните викове за едно друго заглавие на Nintendo - Pokemon GO.
Хайпът около играта стана още по-голям след реклама от минута и половина на тазгодишния Super Bowl. За информация, 30 секунди рекламно време по време на събитието струва 5 млн. долара. Nintendo и феновете им залагат всичко на тази Augmented reality игричка, която най-накрая ще вкара любимите покемони на две поколения геймъри в реалния свят. През март от компанията ще представят демо на тазгодишния "Game Developers Conference", а играта се очаква до края на годината за Android и iOS.

Сигурно се питате какво представлява тя? От досега изнесените кадри се вижда следното: вървите си по улицата, пускате приложението и решавате да гледате света през екрана на смартфона си. Изведнъж иззад близката кофа изскача емблематичния за франчайза Пикачу. И вие можете да го уловите в реално време! И естествено, след това да го тренирате и да се биете срещу други играчи в реално време, в реалния свят.

Като дете, което израсна с франчайза, което ставаше в 6 сутринта, за да гледа анимацията и плака в продължение на седмица, след като любимия й GameBoy Advanced спря да работи окончателно и не можех вече да играя Pokemon Emerald на него, искам да ви кажа следното: Не виждам друг по-добър начин за Nintendo да отпразнува 20-та годишнина на създателите на Pokemon, Game Freak. Не виждам и по-добър начин да се покажат възможностите на технологията за добавена реалност. Японският гигант винаги представя иновативни начини за играене на игри. Ако някой може да направи Augmented Reality новия цар на гейминга, това ще са те.

Каквото и да се случва, можем със сигурност да кажем, че добавената реалност е тук и няма скоро да си тръгне. Дали чрез холограми а-ла Железния човек, смартфон приложения или игри, Augmented Reality технологията вече промени начина, по който гледаме на собствената си реалност.

Българската следа: "Живите" картички на iGreet

Българската стартъп компания iGreet влиза ударно на пазара на поздравителните картички със своята уникална идея - картички, които "оживяват" на екрана на вашия телефон или таблет. Благодарение на технологията Добавена реалност (Augmented Reality), към уникалните дизайни на български художници са добавени виртуални изображения или аудио-визуална информация. За да подарите подобна "жива картичка", трябва само да я закупите от официалния уебсайт на компанията или от магазините в партньорската им мрежа и да свалите приложението iGreet, което вече е достъпно за операционните системи iOS и Android.

Освен картички iGreet залага на Добавената реалност и за създаването на "живи" подложки за чаши, като планира да разшири обхвата на работата си и към други типове стоки. За бизнес клиентите си компанията предлага разработване на брандирани картички с персонализирани дизайн и съдържание, както и други услуги, свързани с имплементацията на добавена реалност. В перспектива целта на iGreet е да създаде цялостна платформа за Augmented Reality съдържание. Но те не само искат да променят начина, по който целият свят гледа и потребява подобни артикули, но и да създадат, развият и подкрепят нова общност от талантливи млади дизайнери и художници.

Компанията е първата в света, която създава подобен тип картички, като залага на своя собствена технология за добавена реалност. Към нея вече има интерес от страна на редица международни организации. iGreet вече си партнира с американската верига Walgreens, която разполага с над 8000 търговски обекта в САЩ и води преговори за сътрудничество с някои от най-големите производители на поздравителни картички в Германия, Австрия и Швейцария. Неотдавна списание Time включи iGreet в своята рубрика "Приложение на седмицата", а през октомври 2015 г. компанията получи признание и в Щатите, когато след представянето си на конференцията Mobile Photo Connect. До момента стартиращата компания е получила финансиране от българския фонд за рискови инвестиции Eleven, както и от известния американски предприемач и инвеститор Тим Дрейпър.

"Augmented reality предоставя чудесна възможност да комбинираме традициите с иновациите и да предложим едно наистина ново изживяване на потребителите. Това създава много повече възможности за креативност, както и за персонализиране на посланието. Убеден съм, че именно подобни масово използвани продукти като поздравителните картички, са най-подходящия начин да запознаем хората с потенциала на технологиите за добавена реалност", казва Вичо Димитров, основател на iGreet.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай