Като политик Достена разбива клишетата

Тя винаги е точният човек на точното място

Като политик Достена разбива клишетата | StandartNews.com

Бернар Ремо е директор на издателство "Нюе Блу" в Страсбург, най-голямото в Източна Франция. Зам. главен редактор на в. "Les dernieres nouvelles d'Alsace", културен деец. Ремо пристигна в България, за да подкрепи кандидатурата на Достена Ангелова-Лаверн за евродепутат от Коалиция за България.

- Г-н Ремо, вие сте работили много години с Достена Ангелова-Лаверн, били сте й главен редактор, разкажете ни нещо повече за нея?

- Днес в България съм повече по лични причини, не толкова професионални. Именно за да подкрепя Достена, защото я познавам от 10 г. И най-вече да видя начина, по който тя води нейната кампания тук. Защото мисля, че политическата практика в Европа има спешна необходимост да бъде обновена. Имам чувството, че Достена има възможност да въплъти нов начин за правене на политика. Никога не съм обичал професионалните политици, които започват кариерата си от 16-годишна възраст и завършват на 80, като минават през всички постове на депутати, министри и т.н. Смятам, че жизнеността в политиката е в обновлението, в многообразието. От една страна, трябва да правим разлика между функционерите в политиката и политиците, които се ангажират в един определен момент, защото имат убеждения и влизат в политическия живот, за да ги защитят. Винаги съм бил заинтересован като журналист и гражданин по-скоро оригинални личности, нетипични да започнат да работят на полето на политиката. И затова, когато Достена бе издигната за евродепутат, за мен беше, от една страна, голяма изненада, но от друга, винаги съм знаел, че тя се интересува от политика и би могла да се справи блестящо. С две думи - тя е точният човек на точното време и място.

- Коя кауза смятате, че тя би защитила най-добре?

- Смятам, че първо има един начин да се гледа на политиката, който съчетава, от една страна, теоретичния подход и едновременно с това комбиниран с човешка чувствителност. Тя съчетава в себе си интелектуалното, аналитичното, бунтарството в добрата му форма и да не забравяме ентусиазма на Достена. За политическата среда в момента това е нещо рядко, ново. Вярвам, че Достена би могла да се включи в каузи, които включват, от една страна, големи външнополитически проекти - международните търговски договори като Атлантическото споразумение. От друга страна, тя би могла да работи по много практични въпроси, които засягат живота на гражданите.

- Как ще изглежда политическа Европа през следващите 5 години?

- Интересувам се от това, което може да се направи сега и в момента. Въздържам се да правя прогнози за бъдещето. Но това, което ме интересува, е как гражданите, партиите, обществото могат да окажат влияние върху събитията. Спомням си например във Франция как французите се обявиха против войната в Ирак навремето. Имаше една позиция на президента, но и друга от цяла общност интелектуалци. И това допринесе Франция да има една от най-силните позиции в този момент в Европа и в света, която се заяви срещу един определен тип американска политика. Ето пример, в който политиката не може без подкрепата на интелектуалците и обществото. А от друга страна, обществените настроения биха били напразни без политическа реализация. И в този смисъл това, което днес е важно спрямо европейския контекст и в случая с Атлантическото споразумение, е как можем да се обявим срещу това споразумение. Да стане ясно кои политици са срещу него, кои са средите, движенията в гражданския сектор, които също се обявяват против. И как можем да обясним на обществото какви са рисковете и опасностите, които крие приемането на това споразумение за европейското общество. Ако успеем да кажем не, а от друга страна, ако не успеем, след 5 години можем да бъдем в една или друга ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай