Като бедняци ще продадем на безценица нивите си

Като бедняци ще продадем на безценица нивите си | StandartNews.com

София. Решението на парламента да удължи мораториума над продажбата на земя на чужденци от ЕС до 2020 г. предизвика бурни реакции. От една страна, заради странната "Коалиция на нивите", събрала депутати от "Атака", БСП и ГЕРБ. От друга страна, веднага започна дискусия за ситуацията с българската земя и прогнози какво ще се случи след падането на мораториума. Предлагаме мненията на известния юрист и ексдепутат проф. Александър Джеров и зам.-председателя на Българската асоциация по международно право Атанас Семов.

Като бедняци ще продадем на безценица нивите си

Проф. Александър Джеров

България е суверенна държава и тя трябва да охранява собствеността си, особено върху земеделската земя. Както е имало мораториум, защото това не е нов мораториум - нищо ново няма. Просто една дата се прехвърля към друга дата. Налице е удължаване на един срок. Всеки срок може да бъде удължен, без с това да кажем, че нарушаваме конституцията. Конституцията не определя срок тук. И за това Народното събрание може да го отложи и за 20-а, и за 30-а година. Принципът или охраната на българската земя се запазва, не се решава нещо ново, само се удължава срокът с няколко години. С оглед целесъобразността, с оглед охрана на собствеността на българската земя и много други съображения.

Вие знаете, че когато купите най-скъпата си брава на вратата, на другия ден тези, които я атакуват, ще знаят как да минат през нея. В правото няма норма, която да бъде непробиваема, и за това, убеден съм, че ще се намерят начини да се мине през юридически лица, които са вписани в българските регистри или по друг начин относно правото на ползване на земята. Има си, как да кажа, пътища за заобикаляне на всеки закон. Няма такъв закон, който да е непробиваем. Още не е измислен такъв закон, защото и мораториумът е закон, независимо че е назован "решение". Ще се намерят начини да бъде пробит и да се заобиколи, да се изразя юридически.

Категорично трябва да се удължи мораториумът за продажба на земя, защото все пак има един такъв момент: българската земя като качество, като същност е страшно скъпа. Тя е много по-скъпа отколкото земята в много други държави. Въпреки това при беднотията на българския гражданин, на българския селянин - т.е. на обитателя на собственика на българската земя, който получава по 150 или 200 лева месечно пенсия - как той няма да я продаде за една месечна пенсия? Ще я продаде, защото има нужда да се храни, да храни семейството, децата си. При тази икономическа и социална политика, която се провежда, много естествено, че караме хората да си продадат даже и дрехите, бих казал, само и само да си купят хляб.

Забраната не спасява от наплива на чужденци

Атанас Семов

Народното събрание произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие. Проблемът за българската земя е много драматичен. Той е пряко свързан с въпроса за оцеляването на българската нация и за националната идентичност на българската държава, които са изключително силно застрашени. Ние сме най-бързо изчезващата нация в света, с разнебитена икономика, с много бедно население и с много бързо изкупувана земя и в момента. Това е огромна заплаха за нас, но е много важно българските граждани да са наясно с три базови истини. Първата е, че макар днес забраната все още формално да е в сила, до края на 2013 г. тя е напълно законно заобиколена с възможността всеки чужденец, бил той германец, грък, руснак, турчин или сириец да регистрира на цената на едно кафе, на цената на два лева едно юридическо лице, примерно ЕООД. И да си купи оттам нататък каквото поиска, включително НДК, ако се продава. Напълно законно. И по този начин, зная и от обиколките си из страната, че една немалка част от българската земя, например в Делиормана, в Разградско, в Силистренско, в Търговищко вече е изкупена от структури и лица, които не са български и даже нямат нищо общо с ЕС. И са преди всичко турски. Тоест проблемът е много голям, но той и към момента се задълбочава. И няма нищо общо с тази забрана. Второто, което е много важно да се знае. На 1 януари 2014 г. пада предвиденият в договора на България за членство в ЕС срок, пада възможността България да ограничава възможността граждани на ЕС само, не всякакви чужденци, да купуват българска земя. Тоест ако един англичанин иска да притежава българска недвижимост и земя, след 1 януари той може да си я купи в качеството си на Джон Никсън. Той и днес може да го направи, като регистрира за два лева една фирма.

Същото можеше да го направи и ще го направи чрез юридическо лице и всеки друг турчин. Както няма никакъв пречка за турчина Хасан откъдето и да било в Турция да са обади на своя братовчед Хасан в Хасковско, да му преведе 10 000 лева и той да купи, българският гражданин, тази земя. Но реалният собственик, скритият собственик, да е турският гражданин.

(Пред Дарик радио)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай