Кърджалийски хирурзи спасиха 3-годишно дете

Кърджалийски хирурзи спасиха 3-годишно дете | StandartNews.com

Кърджали. Кърджалийски хирурзи спасиха 3-годишно дете. Спешната операция е извършена на 11 май в МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски". Момченцето е пострадало при ПТП и е прието с тежко разкъсване на черния дроб около 12 см и кръвоизлив в коремната кухина. Първоначално детето е прегледано в Златоградската болница, където е установено, че има сериозна коремна травма. Малкият пациент постъпва в болница в Кърджали с масивна кръвозагуба от паренхимен коремен орган, съобщават от пресцентъра на здравното заведение.

Детето е поето от дежурните лекари и направените изследвания потвърждават сериозната травма, но състоянието му не позволява транспортиране до специализирана детска хирургия УМБАЛ в Пловдив. Сформиран е спешно екип от специалисти д-р Стефан Борисов, д-р Александър Милчев, д-р Чауш, както и анестезиолозите д-р Диана Димитрова и д-р Петър Бахчеджиев, които извършват успешно тежката операция.

Разкъсванията на черния дроб са с размер на лезията 12 см и дълбочина 3-4 см. Наложила се е и автопластика от мускул на бедрото. В резултат на бързата реанимация е възстановена кръвозагубата на детето. Болката е копирана и е приложена лекарствена терапия за стабилизиране на детето от травматичния шок. В момента 3-годишното момче е със стабилни показатели на сърдечната дейност и дишането, както и коригирани стойности на кръвните показатели. Лечението продължава в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.

В края на март т. г. в болницата бяха изцяло обновени операционният блок и Отделението по анестезиология и интензивно лечение /ОАИЛ/. Двете отделения не бяха ремонтирани повече от 35 години, но вече разполагат с медицинска апаратура по европейски изисквания, каквато в България има единствено във Военно-медицинска академия и болница „Св.Екатерина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай