Караянчева и Царица Роза на шествие в Казанлък /СНИМКИ/

Ще чуем и малките розопроизводители, обеща председателят на НС

Караянчева и Царица Роза на шествие в Казанлък /СНИМКИ/ | StandartNews.com

ФОТО: Монитор

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, един от заместниците й - Емил Христов и Царица Роза поведоха празничното шествие по централните улици на Казанлък. Това е гвоздеят на 116-то издание на Празника на розата в града.. Пред хилядите гости, сред тях над 1000 туристи от чужбина, дефилираха състави и читалищни групи от Казанлък и страната. В шествието се включиха и гости от чужбина - Гърция, Италия, Китай, Алжир и др.

В понеделник изтича срокът за подаване на предложения между първото и второто четене на закона за розопроизводството, ще изчакаме становищата на създадената работна група, мнението на комисията по зeмеделието и на министерството на земеделието, храните и горите, ще чуем и гласовете на малките производители, защото разбирам, че те имат своите опасения и едва тогава ще преминем към второто гласуване!“, заяви преди това край розовите насаждения на Слави Стефанов в землището на град Крън председателят на народното събрание Цвета Караянчева.

Караянчева пристигна край градината с дъхавата Роза Дамасцена с атракционо влакче от центъра на Казанлък, което преминава по туристическия маршрут в Долината на тракийските царе. С нея бяха зам. министърът на земеделието Чавдар Маринов и колегата му от просветното ведомство проф. Костадин Костадинов, народни представители и дипломати, които бяха гости на провеждащите се за 116-и път празници на розата.

По думите на собственика на насажденията Слави Стефанов въпреки падналите в началото на май слани реколтата надхвърляла предварителните очаквания на производителите, съобщи агенция „Монитор”. За съжаление липсвало достатъчно работна ръка, голяма част от традиционните мургави берачи категорично отказвали да влизат призори в градините за по-малко от 1-1,50 лв на килограм, а в същото време цветът се изкупувал едва за по 2,50 лв /кг.

„Предприятията в Казанлък и региона живнаха и буквално изсмукаха берачите, прекалено много станаха и насажденията, това няма как да не се отрази на нашата работа…“, лаконично коментира Стефанов.

Над 100 000 туристи от цял свят преброиха за май организаторите на празниците от Казанлък, почти двойно се увеличили продадените пакети, на практика за кулминацията в неделя нямало свободни места в хотелите и къщите за гости.За да наблюдават традиционния ритуал по брането и извличането на розово масло тук пристигнаха туристи от Китай, Виетнам, Македония, Гърция, Сърбия, Швейцария, Франция и Русия.Братът пък на някогашния футболист на „Берое“ Мюмюн Кашмер , който в момента е треньор в Бурса Еюб Кашмер доведе от Истанбул дузина запалени велосипедисти, които направиха свой палатков лагер до Голямата Косматка, където символично е бил погребан някога тракийският цар Севт Трети.

Самодейци от селата край Казанлък се надпреварваха да показват уменията си приготвяне на вкусотии, плетене на домашни терлици и правене на гердани от розови листенца. Тълпи от гости напираха да се снимат с дигизиран като Бай Ганьо актьор и с тазгодишната 51-а Царица Роза Вероника Кънева. По две евро се харчеха пластмасовите кутийки с наредени вътре десетина листчета Роза Дамасцена, по пет евро струваха розовите гердани, а домашните банички опряха на 6 евро бройката. Мургави джамбази пък люто се пазаряха за по 5 и 10 лв такса някой от чужденците да си направи селфи на нагизден с алени пискюли жребец.15-минутен репортаж за празника заснеха от китайската Си Си ТВ, за които работи знаещият перфектно български Виктор Уан,д окументални филми пък направиха няколко интернет базирани телевизии от Република Северна Македония и Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай