Капело пред "Стандарт": Прандели е уплашен от България

Капело пред "Стандарт": Прандели е уплашен от България | StandartNews.com

София. Легендарният италиански треньор Фабио Капело пристигна в България по покана на "УниКредит Булбанк", чийто посланик за Шампионската лига е. Той участва в бизнес закуска в х. "Шератон", а после говори пред родните медии.

 

- Г-н Капело, Италия е отново в група с България в квалификациите за Евро 2016. Какви са очакванията ви?

 


- Чух какво сподели Чезаре Прандели и мога да ви кажа, че беше доста притеснен. Имате млад отбор, който се развива и заслужава респект, какъвто Италия проявява спрямо вас.

 


- Какъв е шансът вие да водите Италия срещу България. Има такива слухове?

 


- Няма шанс. Имам договор до 2018 г. с Русия.

 


- Никога ли не сте се изкушавали да водите националния тим на родината си?

 


- Никога не съм искал това.

 


- Все по-често започваме да ви виждаме в България. Какво успяхте да разгледате, какво ви хареса и планирате ли да дойдете у нас на почивка?

 


- Все съм по покана на "УниКредит", нищо не са ми показали. Само ходя по пресконференции и срещи с журналисти. Като добри банкери ме използват на сто процента.

 


- Може ли политическата ситуация между Русия и Украйна да се отрази на футбола и в частност руския?

 


- Абсолютно не. Футболът трябва да се движи извън политиката. Винаги съм смятал така.

 


- Вчера Франц Бекенбауер каза, че скоро никой няма да гледа "Байерн" заради стила на Гуардиола?

 


- Не съм чул да е казвал подобно нещо.

 


- Заради стила на игра с прекалено много подавания.

 


- Четох вестник и не видях подобно нещо. Така че преди да отговоря на този въпрос, трябва да съм сигурен, че е казал точно това. Футболът е, за да победиш, всеки има стил. А "Байерн" печелят, това е!

 


- Учудва ли ви пробивът на "Лудогорец" и губят ли големите отбори интерес към Лига Европа?

 


- Малко съм изненадан (смее се). Когато се паднаха на "Лацио", бяхме доволни, че ще играят с този съперник. Отборът ви обаче се оказа доста силен и вярващ в успеха. Ако си треньор на голям отбор, виждаш "Лудогорец" и си казваш: "Тия са нищо, ще ги победим". Надявайте се, че същото мисли и "Валенсия".

 


- Когато грешите, кого питате за съвет?

 


- Имам екип. Говоря, интересувам се от мнението на всички. Не обичам хора, които отговарят само с "да" и винаги са съгласни с мен. Изслушвам и сам взимам решението. Всъщност съм карал курсове по психология и мениджмънт. Трябва да имаш смелост при вземането на решения. Инстинктът идва след анализа. Ако решаваш само по инстинкт, това ще те доведе до грешка.

 


- Помагат или пречат жените на футболистите?

 


- В свободното си време футболистът може да прави каквото си иска. В Бразилия жените ще бъдат в отделни стаи и няма проблем играчите да прекарват почивката със семейството си.

 


- Как ви влияе стресът и как се борите с него?

 


- Президентът на "Сампдория" Рикардо Гароне ми сподели веднъж, че преди мач не може да се храни. Блокира му стомахът. Пийвал само по две чаши вино. Стрес има, всяка седмица. Чета малко вестници. Обсъждам с екипа нещата. Важно е да имаш приятели извън футбола. Трябва да освобождаваш съзнанието. Като стана от пейката след края на мач, мисля какво да кажа на футболистите в съблекалнята. Давам им 3-4 минути на спокойствие, преди да започна да им говоря.

 


- Футболистите често нарушават режима, как ги наказвате?

 


- В Мадрид един ден ми казаха, че са видели мой футболист да излиза на сутринта от къща, която не е негова. Викнах въпросния играч и той призна. Пратих го да прави няколко обиколки и след това му казах: "Върви да се наспиш". Не мога да го накажа строго за един път. Ако го прави обаче всяка нощ, то той не е за моя отбор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай