Кандидатите за шеф на Касата представиха приоритетите си

Кандидатите за шеф на Касата представиха приоритетите си | StandartNews.com

София. Двамата кандидати за шеф на НЗОК представиха своите приоритети за работа пред членовете на парламентарната здравна комисия. „На обществото много ясно трябва да кажем, че е дошло време да се внасят вноските. Не може 1,5 милиона души да внасят за 7 милиона". Това каза д-р Румяна Тодорова, чиято кандидатура за шеф на Касата бе предложена от Коалиция за България.

Част от дейностите трябва да бъдат върнати отново от НЗОК към Министерството на здравеопазването, смята д-р Тодорова. "Не можем да говорим за спад в раждаемостта и асистираната репродукция да се даде на НЗОК", продължи тя. И обеща, че ако бъде избрана да оглави Касата, ще направи пълен финансов анализ и ще води диалог с всички.

"В здравеопазването не може само пазар. Там математиката е по-различна. Общинските болници на този етап не могат да бъдат конкурентоспособни на други болници и затова им трябва помощ и това е в името на пациента", каза още д-р Тодорова. Тя каза още, че трябва да има конкуренция, но не пълна, а за един надграждащ модел. Кандидатката обяви, че събота и неделя в столицата няма къде да бъде прегледан човек и това трябва да се промени съвсем скоро. „Единственият ушен кабинет, който работи в събота и неделя е в ИСУЛ, каза тя и допълни, че трябва да се следи и качеството на лабораториите в София и страната.

Д-р Румяна Тодорова обяви също, че желае да има по-голяма прозрачност в дейността на НЗОК. Тя обеща да публикува информация на интернет страницата на касата. Тя настоява и промяна в закона, за да може управителят на НЗОК вече да не се избира от Народното събрание.

Другият кандидат за поста в НЗОК, д-р Динчо Генев, който бе предложен от ДПС, също представи своята визия за работата му като шеф. Той настоява за контрол, който да се извършва в реално време. „Контролът в касата се извършва в минало време", коментира той.

Генев изрази опасения, че в момента не е напълно ясно финансовото състояние на касата. Трябва да се прави точен разчет на всичко, за което се харчат средства от Здравната каса, допълни той.
"Нито един лекар в България не вярва на епикризата, дадена от някоя болница, защото тя е нагласена спрямо изискванията по клиничните пътеки. В клиничните пътеки често има написани налудничави неща", каза още Генев. И увери, че има намерения да се оптимизира броя на работещите в НЗОК и да се премахнат дублираните длъжности.

Не трябва да бъдат прехвърляни дейности от МЗ към НЗОК, обяви още вторият кандидат. Д-р Генев смята, че е нужно и преразглеждане на медицинските стандарти. „В една голяма част от болниците оборудването е от средата на миналия век, а в някои стандарти е написано колко стола трябва да има в отделението", завърши той.

Изборът на нов шеф на Касата се наложи заради предсрочното освобождаване на д-р Пламен Цеков от поста, което направи парламентът в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай