Депутатите отстраниха Цеков от НЗОК

Депутатите отстраниха Цеков от НЗОК | StandartNews.com

София. Със 104 гласа ЗА депутатите единодушно решиха да отстранят д-р Пламен Цеков от поста управител на Националната здравноосигурителна каса. 

Дебатите в парламента започнаха от рано сутринта, първоначално при отсъствието на д-р Цеков и на представители на Министерство на здравеопазването. По настояване на председателя на НС Михаил Миков шефът на касата беше привикан в залата. 

Въпреки отчета и обясненията, които той даде пред народните представители, те все пак решиха да го отстранят от управителското място на Здравната каса. 

Депутатите от Коалиция за България изрично изтъкнаха, че мотивите им не са политически, нито личностни, а просто, по думите на Мая Манолова, "г-н Цеков не си върши работата". От трибуната бяха изредени множество нарушения и популярни през годините казуси във връзка със скъпоструващите лекарства за онкоболните, заплащането към лечебните заведения и др. Д-р Цеков изтъкна аргументи в своя защита, но те не бяха уважени. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева също подкрепи решението. 

Депутатите обсъждат процедурата за избор на нов управител. За поста се спряга името на бившата шефкана касата от времето на Тройната коалиция Румяна Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай