Д-р Цеков в парламента, защитава се пред депутатите

Няма доказателства, че съм нарушавал законите на България, каза шефът на Касата

Д-р Цеков в парламента, защитава се пред депутатите | StandartNews.com

София. "Към 31 май всичко, което е заработено от лечебните заведения по клинични пътеки, е разплатено", заяви управителят на НЗОК Пламен Цеков в парламента при дебатите по решение за предсрочно прекратяване на мандата му. „Да, имаме неразплатени средства за здравно неосигурени родилки и пациенти по клинична процедура 9 и 10 – интензивни грижи, но неосигурени. Става въпрос за 230 000 лв. за около 300 лечебни заведения. Смятам, че те не са сериозен проблем на системата", каза той.

"Всички приказки, че сме ограничили достъпа на български граждани до здравни грижи, не са истина.", категоричен бе Цеков. „Правистите знаят, че когато има мотиви, трябва да има и факти. Фактите трябва да бъдат подкрепени със съответните институционални констатации. Когато се иска оставка, трябва да е пределно ясно поради какви причини това се случва и да се даде възможност да се подредят хронологично фактите. Вие не ми дадохте такава възможност", заяви шефът на здравната каса.

„На база на методиките разработваме правила. Никъде в закона не е регламентирано, че в изграждането на правилата участва Българският лекарски съюз (БЛС). Именно тези правила станаха повод за различията между нас и тях", каза той.

Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков бе извикан в парламента, за да присъства на дебатите около исканата му оставка. Преди да се изправи пред депутатите, за да се защити, Цеков каза за БНР, че е получил обаждане да присъства на заседанието. „Ще вляза, ще изслушам – фактите, мотивите, които са предоставили и евентуално поне мъничко да мога да се защитя", допълни още той.

„Аз смятам че не трябваше по този начин, но това е стилът на този вид управление – един човек трябва да бъде очернен, омацан, това е най-добрият начин вместо да си признаеш, че искаш да направиш политическа промяна, направи я с достойнство. Но ние виждаме – 20 дни хората стоят с достойнство, те не им обръщат никакво внимание", каза още шефът на Здравната каса пред парламента.

Цеков отхвърли твърденията, че не желае да разговаря със здравния министър д-р Таня Андреева и ги определи като измишльотини. „Аз нямам проблем да разговарям, с когото и да било. Аз нямам личностни причини да не разговарям, аз съм професионалист и искам да разговарям професионално. Ние не сме тук, за да се обичаме и да се прегръщаме, ние трябва да работим", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай