В НС ще заседават за прекратяване мандата на д-р Цеков

В НС ще заседават за прекратяване мандата на д-р Цеков  | StandartNews.com

София. Народните представители ще решат дали да прекратят предсрочно мандата на д-р Пламен Цеков, шеф на НЗОК, на днешното заседание на парламента. Мая Манолова От Коалиция за България е вносител на проекта.

Системно нарушаване на задълженията и неизпълнение на решение на Надзорния съвет на НЗОК, е основната причина, посочена от Закона за здравното осигуряване, която кара депутатите да вземат решение дали да махнат д-р Цеков от поста му.

Вчера лекари и пациентски организации, заедно с министъра на здравеопазването Таня Андреева, се обединиха и поискаха оставката на д-р Пламен Цеков на специална конференция за проблемите в НЗОК и здравната система. Оставката на шефа на Касата бе поискана от Български лекарски съюз още в края на 2012 година. В сряда стана ясно, че шест от методиките, които въведе д-р Цеков, вече оспорени от съда.

До края на седмицата праламентът ще вземе решение по казуса с шефа на НЗОК. Според информация на БНР, най-вероятно Здравната каса ще оглави д-р Румяна Тодорова, която е била шеф на институцията до 2009-а година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай