Кампания на доброто! Турският посланик благодари на българите

Айлин Секизкьок каза какво са получили бедстващите хора

Кампания на доброто! Турският посланик благодари на българите | StandartNews.com

Бяхме ранени много, много тежко. Но ще излекуваме раните си. Ние не се предаваме. Това написа във Фейсбук Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция у нас. Тя обобщи каква подкрепа от България е получила до този момент страната й.

ВИЖ ОЩЕ: След новия зов за помощ! ДПС прати 5 000 походни легла в Турция

Десетки хиляди загинаха в опустошителните земетресения в Турция, стотици хиляди семейства са без дом и бедстват в момента. Те имат нужда от палатки, агрегати, газови и електрически печки, спални чували, легла и одеяла. Нощем температурите в Турция падат в момента до минус 19 градуса.

Заедно с нашите генерални консули в Пловдив и Бургас гарантираме, че помощта, която се изпраща за Турция и отговаря на нашите първостепенни нужди, ще достигне до нашата земетръсна зона по възможно най-бързия начин, каза още Н.Пр. Секизкьок

240 палатки са изпратени от БЧК, съобщи посланик Секизкьок. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев подготвя доставката на зимни палатки от складовете на министерството.

Ние, съвместно с ДПС, осигурихме 5000 палаткови легла, които изпращаме до Мараш утре, каза още турският посланик у нас. И допълни: „Освен това 640 палатки, които осигурихме с подкрепата на Движението за права и свободи, ще бъдат изпратени до Мараш в четвъртък.”.

В четвъртък ще тръгнат 10 контейнера с жилищна площ, включително мобилни тоалетни, дарени от БАЛКАН КОНТЕЙНЕР. Благодарности на Interbul Trans (Murat Güler), Rüya Trans, ACT Logistics (Pascal Derache) и PIMK, които ни предоставиха своите камиони за цялата тази пратка, както и на Асоциацията на българските превозвачи, написа още Айлин Секизкьок.

Намерихме специално оборудвани шатри с размери 400 квадратни метра. Те също са готови за изпращане.  Главното мюфтийство също работи интензивно. Събраните дарения в цяла България ще използваме за допълнителни пратки за палатки. Молитви за красивата ни Турция бяха отслужени в петък във всяка джамия в България, съобщи турският посланик.

В посолството ни непрекъснато пристигат парични помощи. В петък вечерта 526 хиляди евро и 1 милион TL бяха преведени по сметката на AFAD в Турция. Новите ни големи дарители са ТЪРГОВСКА БАНКА АД - 100 000 лева, ТРАНСМОБИЛ ЕООД - 50 000 евро, продължи Секизкьок.

Към днешна дата 42 камиона с помощи, съдържащи повече от 25 000 одеяла, близо 200 тона храна и дрехи, са доставени на AFAD в Одрин. В Одрин беше председателят на ДПС г-н Карадайъ, който координира тази хуманитарна помощ, дарена от сърце от наши сънародници и български приятели от цяла България, каза още Нейно Превъзходителство.

Тя благодари и на Столична община, с която съвместно са открити помощни центрове на 9 места в София. Обадих се на Манол Пейков, който сам се превърна в герой и предадох благодарностите си от името на нашия народ, заключи Секизкьок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай