Неделя,

Какво става със Сашко от Перник? Ключов ход на баща му

От: Агенция Стандарт -
8508
Какво става със Сашко от Перник? Ключов ход на баща му
A
A
A

Сашко от Перник вече ходи с проследяващо устройство. То е поставено в якето на момчето, което се изгуби миналата година и вдигна на крак цялата страна. Това разкри пред столичен всекидневник Александър Цветанов, баща на 12-годишното момче, като уточни, че устройството е свързано с телефона на родителя и във всеки един момент показва местонахождението на момчето с аутизъм.

Случаят с изчезването на Сашко провокира кмета на Перник Станислав Владимиров да обещае, че ще предостави безплатни устройства за проследявана на над 60 родители на деца и младежи със специални образователни потребности, главно от аутистичния спектър. Устройствата не са гривни, защото аутистите не ги търпят. Наподобяват дистанционно на автомобил. Осигурени са от мобилен оператор, а месечният им абонамент ще се поема от страна на общинската администрация. Те могат да бъдат поставяни в джоб, чанта или закачени с щипка към дрехите. Чрез тях посредством мобилно приложение местоположението на децата ще може да се определя мигновено. Сигналът от устройството ще се подава към избрани телефони от семейството към спешен и контролен център.

"Подали сме документи за такова устройство. Надявам се скоро да го получим. След като намерихме Сашко, аз сам сложих такова устройство в якето му. То е към мобилен оператор и е свързано с моя телефон. Седи в якето на Сашко и мога да чувам и звуците около него, но най-важното е, че ми показва точното му местоположение", казва още Александър.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com