Какво правим с червеното яйце от миналата година

Има различни традиции. Вижте ги

Какво правим с червеното яйце от миналата година | StandartNews.com

Първото яйце се боядисва винаги в червено. То символизира кръвта и тялото Христови. С него се прави кръстче на челото на децата, мажат се бузките им, за да са здрави и силни цяла година. Първото червено яйце се пази при семейната икона до следващия Великден.

ВИЖ ОЩЕ: Кой е боядисал първото червено яйце?

Какво обаче се прави с миналогодишното запазено боядисано яйце? То има определена символика, която хората възприемат по различен начин. Много от тях го занасят в църквата на Великден. Други имат следват по-различни традиции, свързани с народните вярвания.

Те пазят първото червено яйце цяла година. На следващия Великден вземат старото яйце и го заравят в градината. Това се смята, че носи берекет (плодородие) в градината.

Този обичай е запазен и се вярва, че миналогодишното яйце е носител на здраве и добри енергии.

Други предпочитат да разчупят яйцето, за да проверят дали се е запазило и спрямо това да се опитат да предскажат късмета си за следващата година. След което яйцето се пуска в течаща река.

Не са малко и онези, които смятат, че миналогодишното запазено боядисано яйце от Великден трябва да се даде на кокошките да го изкълват - за да са плодовити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай