Неделя,

Кой е боядисал първото червено яйце?

От: СТАНДАРТ -
Кой е боядисал първото червено яйце?
A
A
A

Всички знаят, че червеното яйце символизира кръвта и тялото Христови. От къде обаче тръгва традицията за багрене на яйцата и кой е боядисал първото?

ВИЖ ОЩЕ: Кой цвят на яйцето символизира богатството

В различните страни празникът се отбелязва по различен начин, като традициите за боядисване на яйца и чукане с тях са характерни повече за православните християни.

Как да боядисаме великденските яйца? Техники за боядисване на яйца за  Великден.

Преданието свързва първото червено яйце с Мария Магдалена. Тя поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на спасителя. Тогава Тиберий казал, че това е невъзможно, но ако Христос наистина е възкръснал, яйцето от кокошка, което държи, ще смени цвета си и ще стане червено. Така и станало.

Днес, повече от 2000 години по-късно мнозина спазват традицията и боядисват яйца, като червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Това се прави за здраве и е традиция във всяко семейство. С първото боядисано яйце, което задължително е червено, се прави кръстче на челото на децата, мажат се бузките им, за да са здрави и силни цяла година. Първото червено яйце се пази при семейната икона до следващия Великден.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички