Голяма промяна за учениците! Свързана е с учебниците

Министърът на образованието даде старт на нова реформа

Голяма промяна за учениците! Свързана е с учебниците | StandartNews.com

Една от целите на промените в учебните програми е да се даде равен старт на децата, каза днес пред БНТ министърът на образованието Галин Цоков. Той допълни, че друга задача е учениците не само са могат да възпроизвеждат знания, но и да демонстрират определени умения. Тепърва ще се мисли как да става оценяването на тези умения.

Цоков коментира, че целта на реформата е по-скоро отпадането на излишен материал, което обаче не означавало опростяване на образованието. В отговор на въпрос, министърът посочи, че в следващите години ролята на учебниците ще стане по-различна.

"Учебникът е помощник както на ученика, така и на учителя, но в определен момент може да не се окаже задължителен. "Дигитална раница" предполага, че може да се качи различно съдържание от различни учебници. Амбицията е тази платформа да се разшири и там да влезе учебно съдържание, изготвено от самите учители", добави той.

Галин Цоков обясни, че планираните промени в образованието ще се въвежда поетапно за срок между 3 и 4 години.

В отговор на въпрос министърът обясни, че не се мисли в посока въвеждане на униформи във всички училища. Запазва се сега съществуващата възможност всяко училище да реши дали такива да се използват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай