Как се появява червеното яйце

Разказът на Мария Магдалина за Иисус Христос накарал Тиберий да повярва в Спасителя

Как се появява червеното яйце | StandartNews.com
  • То е символ на новия живот
  • Разказът на Мария Магдалина за Иисус Христос накарал Тиберий да повярва в Спасителя

Великденските яйца са най-популярният символ на християнския празник. Те напомнят за възкресението на Христос.

ВИЖ ОЩЕ: Уникални яйца с дантела и вратовръзка

Според преданието Мария Магдалина посетила Италия и намерила случай да се яви пред император Тиберий I. По общоприетия източен обичай му поднесла яйце, боядисано в червено. Казала му: "Христос воскресе!" С нечуваните дотогава думи Мария Магдалина искала да събуди любопитството на подозрителния император. А с разясняването на значението на този дар започнала пламенна проповед за живота, чудесата, разпятието и възкресението на Иисус Христос. Описала и несправедливия съд над Него от озлобените членове на Йерусалимския Синедрион, както и недоглеждането от страна на малодушния римски управител на Юдея Пилат Понтийски, с което предизвикала гнева на императора върху тях.
А Пилат, узнавайки за това и боейки се от изобличение на противозаконните му действия от страна на християните, сам изпратил съобщение на император Тиберий за Иисус Христос, в което свидетелствал за добродетелния му живот, за изцеляването на всякакви болести и недъзи, за възкресяването на мъртви, както и за другите Му велики чудеса.
След такива свидетелства император Тиберий сам повярвал в Спасителя и предложил да Го причислят към римските богове. И когато Римският сенат отхвърлил това, Тиберий с царски указ заплашвал да накаже всеки, който се осмелява да наскърби вярващите в Иисус Христос.
Така Мария Магдалина накарала езическия управител на Юдея писмено да засвидетелства Христовото Възкресение пред езическия свят.
А християните, като узнали за значението и силата на впечатлението, предизвикано от поднасянето на червено яйце, започнали да подражават на Мария Магдалена, да си подаряват червени яйца и да казват: "Христос воскресе!... Во истину воскресе!..."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай