Уникални яйца с дантела и вратовръзка

Всяко шарено яйце символизира Възкресението, живота и любовта

Уникални яйца с дантела и вратовръзка | StandartNews.com

 

До обяд е последната възможност да боядисате великденските си яйца, ако не сте го направили в четвъртък сутринта. Всяко шарено яйце символизира Възкресението, живота и любовта. Според изписването носи и послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие. Не е необходимо да сте художник, за да изографисате писани яйца. А ако искате да разчупите традициите, може и да го направите нестандартно и уникално. Трябва само да извадите от гардероба стара копринена вратовръзка.

ВИЖ ОЩЕ: Как се появява червеното яйце

За да станат по-интересни вашите яйца, изберете цветна материя. Изрежете парче, с което лесно може да обгърнете яйцето. Опаковайте го равномерно в парчето плат. Стегнете добре плата около яйцето с помощта на конец. Подредете опакованите яйца в тенджера и ги покрийте с вода. След това добавете 1/4 чаша оцет. Сварете за около 20 минути. Свалете от котлона, поставете ги в гевгир или върху хавлиена кърпа, за да изсъхнат. Излъскайте с памуче, напоено с олио.

С дантела

Извадете от скрина стара дантелена блуза или рокля. Изрежете парче, обвийте яйцето с дантелата и я стегнете добре около него, след което го потопете в боята. Чак след като го извадите и то изсъхне, махнете дантелата. Ако искате, може да обвиете цялото яйце с дантелата, а може и да обвиете дантелата само в средата на яйцето. Тази техника за декорация на яйца става много красива и нежна.

Ако искате, може да боядисате и кухи яйца. Тогава капнете в купичка с вода различни цветове лак за нокти. С клечка за зъби или игла се правят форми на повърхността на водата, после яйцето се потапя максимално надолу под водата.

Детелини

Върху сварено яйце може да поставите листенце от магданоз или детелинка, след което се увива в тънък дамски чорап и се потапя в боята. Като се извади, оставя се да се отцеди и се маха чорапът.

Великденските ви яйца ще бъдат интересно декорирани, ако използвате пукащо фолио. Намажете го с боя и овалете яйцето в него. Трябва да оставите получилите се точки да изсъхнат. След това можете да повторите, но с друг цвят боя.

В салфетки

Много красива и вече изпитана е техниката  за боядисване "декупаж". За нея задължително е яйцата да са бели. Нужни са ви цветни салфетки, един леко разбит белтък, четка и ножица. Техниката е изключително проста. Взема се салфетка, от нея се отлепя само горният цветен слой и в средата й се поставя подсушено и изстинало яйце. Салфетката се събира така, че да го обвие цялото. Излишните краища се изрязват с ножица. Яйцето със салфетката се намазва с белтък, за да се залепи. Оставя се върху хартия за печене, докато изсъхне напълно. Същинският декупаж е с изрязани мотиви от салфетката. Те се залепват един по един върху яйцето, намазано с белтък, което след това се оставя да изсъхне върху хартия за печене. Техниката може да се приложи и върху вече боядисани яйца.

Мраморни

Яйцето може да придобие и мраморна окраска. Трябват ви люспи стар лук и чорапогащник. Нарязвате люспите на тънки лентички, разпределяте ги върху чорапогащник, увивате яйцето с него и завързвате в ластик. Варите го и готово.

Старите майстори разкриват и друга техника. Капнете в боята за яйца 2-3 лъжици олио. Когато свареното яйце се потопи, част от олиото не позволява на боята да полепне и яйцето става на петна.

Може да рисувате с восък от свещ върху горещо яйце. След това се потапя в боята, а рисунката остава.

С желатин

Великденските яйца се боядисват ефектно и с желатин. Разтваряте го на водна баня, след което свареното яйце се потапя. След като изсъхне, с четка и бои (за предпочитане е да са по-гъсти), рисуваме върху него. Ефектът е, че боите се разливат по желатиновото покритие на яйцето, от което се получава блестящ и пъстър ефект.

Друг вариант за използване на желатина е да потопите в него вече боядисано, добре изсъхнало яйце. То трябва да престои в желатина 2-5 минути, след което го вадите и оставяте да изсъхне добре. Така яйцето ще придобие един красив гланц и блясък.

Омбре

Ластичетата за коса също помагат. Увиваме няколко около сварените яйца и ги поставяме последователно в различни бои, използвайки ластиците като граница на цветовете.

Така добре познатата от фризьорските салони мода "омбре" също може да се приложи и при великденските яйца. Разтваряте обикновена боя за яйца в дълбок съд, като добавяте и 1 супена лъжица оцет. Започнете с по-малко разтвор, в който потапяте долната част на яйцето. За да получите желания омбре ефект, добавяйте още вода към боята. По този начин тя се разрежда и става по-бледа, което ще доведе до желания резултат. Повтаряйте техниката, докато оцветите цялото яйце.

Увийте яйцата с разноцветни конци. Те се превръщат в истинско произведение на изкуството, ако ги облепите със семена на боб, леща, ориз и макарони звездички. Ще ви трябва лепило, търпение и голяма доза творчество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай