Понеделник,

Как се източва Касата? Говори адвокат

От: СТАНДАРТ -
Как се източва Касата? Говори адвокат
A
A
A

Т.нар. от обществото източване на Здравната каса е често срещано явление, то е престъпно,  независимо какви са обстоятелствата. Подобни неща са ежедневие в почти всяка една болница, без значение дали тя е голяма и се намира в столицата или е малка провинциална. Почти всяко лечебно заведение, което работи с НЗОК има пропуски в тази посока. Това заяви пред бТВ адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод скандала с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и „Пирогов“.

Вчера лекари от лечебното заведение поискаха оставката  му в отворено писмо до президента и до служебния премиер. Ден по-рано Кацаров оповести, че е един от фиктивните пациенти в спешната болница, а от "Пирогов" отрекоха думите му, с обяснение, че е бил приет, за да не се налага да плаща за изследванията си.

Според служителите на болницата служебният здравен министър е бил наясно, че в края на януари е бил хоспитализиран в „Пирогов“. Целта е била да му се извършват контролни изследвания след боледуване през ноември.

„Лечението в болница се извършва в болница, няма приходящи пациенти или такива в отпуск, затова имаме извънболничната помощ, която е силно неглижирана в последно време, защото финансирането от НЗОК отива предимно в болниците. За съжаление, в България нямаме стандарт, по който се оформят епикризите. Здравната каса изисква тази документация да е попълнена и да има поставена диагноза“, добави Петрова.

Тя обясни, че е възможно между наименованието на клиничната пътека и диагнозата има разминавания, защото няма как всички диагнози да бъдат обхванати в имена на клинични пътеки.

„Контролните прегледи са право на пациента, но когато отидем на такъв не се хоспитализираме отново, не ни се създава нова история на заболяването. Всички опити и спекулации, без да искам да звуча като защитник или адвокат на д-р Кацаров са меко казано абсурдни от юридическа гледна точка“, каза Петрова.

По думите ѝ към този казус трябва да се подходи много внимателно, защото три пострадали страни – българските лекари, чийто труд е безкрайно неоценен, българските пациенти, които страдат поради източването на НЗОК и цялото общество заради занижения контрол и невъзможността на Здравната каса да контролира този публичен ресурс.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички