Четвъртък,

Как да се сдобием със зелен сертификат

От: Редакция -
3075
Как да се сдобием със зелен сертификат
A
A
A

Зелен сертификат ще се изисква от четвъртък за почти всички дейности на закрито като посещения на заведения, молове, кина, пазаруване в магазини с площ над 300 кв. м. и т.н. С такъв документ можем да се сдобием ако сме ваксинирани срещу COVID-19, преболедували вируса или имаме отрицателен тест.

Трите варианта на цифров COVID сертификат на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведен тест), утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му. Цифровият зелен сертификат е безплатен.

Сертификатът за ваксинираните е без краен срок на валидност. Такъв получава всеки, който е бил имунизиран срещу коронавирус  в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в сертификата, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен, съобщава dariknews.bg. Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация. Той може да се изтегли от този адрес https://www.his.bg/bg/dgc.

Сертификатът за преболедувалите вируса обаче важи шест месеца. След изтоичане на този срок документът вече не е валиден. Всички, изкарали вируса, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат от PCR тест в Националния регистър за борба с COVID-19, също имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc.

Най-кратка е валидността сертификатите, които се издават след направен тест. При антигенен тест сертификатът важи 48 часа, а при PCR срокът е 72 часа. В повечето случаи те се издават от клиниката, която прави теста като получавате съобщение на смартфона с инструкции как да си извадите онлайн документа.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com