Къде сбърка Реформаторският блок

Проф. Ивайло Дичев, Дойче веле

Къде сбърка Реформаторският блок | StandartNews.com

Огромни бяха надеждите в новата формация, особено по време на миналогодишните протести. Тогава около нея по странен начин се съсредоточиха едновременно както надеждите за революционен рестарт на "системата", така и за законност и ред. Но ето че гражданската енергия угасна и подкрепата за блока взе да спада. Първи се разочароваха носителите на протестен вот, тъй като формацията се мъчи да бъде експертна, понякога дори надменна към страстите на масите. Възраждането на "автентично дясното", т.е. на СДС от 1990-те, наистина донесе емоция за някои, но със сигурност отблъсна много други, които смятат, че преходът беше просто грабеж. Тази ретроидентичност впрочем създаде и тежки проблеми вътре в самия блок, защото хората от ДСБ просто не искат да приемат бившите дейци на НДСВ, които детронираха Костов през 2001-ва. Яростта към "червената кукувица" достига дотам, че десебарите се канят да използват преференциалния вот, за да махнат г-жа Кунева от първото място и да извадят напред собствения си кандидат, г-н Малинов.

Юлиан Попов вече изтъкна проблема с дясното престараване на реформаторите: това крило е вече заето, по-дясно от ГЕРБ накъде? Какво по-дясно може да направи блокът от правителството Орешарски - да съкрати мизерните няколко лева към пенсиите ли? Имаше печелившо поле за разгръщане в центъра - там, където беше бившето НДСВ, и където, струва ми се, беше мястото на повечето от либерално-настроените реформатори. Защо не го заеха? За ДСБ и СДС е ясно - те смятат, че историята им гарантира идеологическия монопол над дясното веднъж завинаги. Движението "България на гражданите" пък вероятно се мъчеше да се отскубне от сянката на тройната коалиция, в която НДСВ участваше; вероятно на г-жа Кунева влияят публикациите, които медиите бълват за нейния тъст, висш деец на БКП. Не знам. Резултатът обаче е обезкуражаващ. Десните сектанти не искат да гласуват за бивши хора на царя; либерално настроените центристи пък не се разпознават в крайното дясно. И както каза Цветозар Томов, член на гражданския им съвет, подкрепата за Реформаторския блок така и не стига сбора на двете основни формации поотделно.
Още по-дълбок вътрешен разрив цари на тема ГЕРБ.

За едни милиционерщината, подплатена с монетаризъм (Цветанов + Дянков), е донесла катастрофални поражения за страната; за други е можело да се сринем много по-лошо във времето на кризата. Първите наричат ГЕРБ комунисти, вторите казват, че само с ГЕРБ могат да спрат комунистите. Ако Реформаторският блок влезе в договорки с ГЕРБ, рискува да изчезне, ако не влезе - рискува да не управлява.

Основният проблем на новата формация е нейната неспособност да се структурира, да излъчи ясен лидер, наместо "говорител", с ясна програма, наместо тънки експертни анализи, които никой не разбира. В последните месеци РБ няма бърза реакция по най-важните събития в страната, като изключим лесни идеологически казуси като осъждането на Русия. Това, че щели да бъдат като ЕС, ми се вижда проява на черен хумор: защото много добре знаем каква институционална катастрофа е последният именно заради липсата на единен властови център.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай