Кабайе се сбогува с усмивка

София посрещна великата прима на крака, тя излезе за три биса

Кабайе се сбогува с усмивка | StandartNews.com

Няколко факта направиха концерта на Монсерат Кабайе в София уникален - но онова, което разплака по-чувствителните в препълнената четирихилядна зала номер едно на НДК, беше усещането за сбогуване. Легендарната оперна прима сякаш дойде, за да се види за последен път с българската си публика и да й благодари.

Това й струваше огромно усилие. Докато пееше, защото през останалото време беше седнала, Кабайе се подкрепяше на бастун с едната ръка, а дъщеря й Монсерат Марти й даваше опора от другата страна. Травмите, които примата е получила при падане в Сарагоса, може да са повредили тялото й, но не й гласа й, а още по-малко духа й. Трудно е да се каже кое от последните две беше по-впечатляващото и по-трогателното по време на представлението й. Кабайе се усмихваше непрестанно, ръкомахаше в ритъм с диригента Тебар, на няколко пъти избухна в смях заедно с дъщеря си, а силният й, чист и звънък тембър разсмя и публиката. И въпреки 80-те си години тя беше на сцената такава, каквото е била винаги - освободена, лъчезарна, разкрепостена, без капка от въздържаността на повечето оперни прими. Симфониците на БНР под палката на музикалния директор на Флорида гранд опера маестро Рамон Тебар я накараха да се обърне на английски по средата на втората част: "Казвам на маестрото и на оркестъра: Много, много благодаря. С тяхното изпълнение ни накараха да се чувстваме като в Испания." Причината беше увертюрата към операта "Кармен", заради която залата избухна в аплодисменти.


В първата, по-минорната част на концерта, звучаха "Аве Мария", арията O mio babbino caro от Пучини, а оркестърът се включи с интермецо на "Селска чест" от Маскани. Втората, по-жизнерадостна част, започна с "Фойерверкова музика" от Хендел. Кабайе сама изпя прочутата "Хабанера" от "Кармен" на Бизе. С дъщеря си се редуваха. Но именно Монсерат Марти направи този концерт още по-уникален. Естествено, доказа, че е достойна наследница на майка си, но и повече - те бяха "два гласа в едно сърце", както се казва един от общите им записи.


Монсерат благослови българската публика с три биса, един от които беше "Комичен дует на две котки" от Росини. "Това е дует за две много велики сопрани, които се мразели. Росини им посветил дуета, но те толкова се ядосали, че никога не са го пели. Оттогава съм го изпълнявала с много сопрани, а сега - с дъщеря ми", обясни Кабайе. Примата беше посрещната и изпратена на крака от публиката. Аплодисментите, колкото и да са силни, никога не са достатъчни за артист от нейната величина. Монсерат си тръгна с тях и с много български рози. Извади от букета си една бяла за диригента и една червена за дъщеря си и бавно, но гордо напусна сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай