Изследване: Мутафчийски води на Мангъров

Това показват резултатите от проучване сред българите

Изследване: Мутафчийски води на Мангъров | StandartNews.com

Българите като че ли вече приемат по нов, по-спокоен, начин опасността от коронавируса. Това е белег на опита на обществото да живее редом с вируса и да разчита на личната отговорност.

Изводите са от изследване на "Галъп" "лице в лице", проведено между 2 и 10 юли сред 806 души.

През юли 35% избират опцията "коронавирусът е огромна заплаха", но 46% са по-близо до мнението "Коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен". Останалите се колебаят.

Вероятно това се дължи на своеобразно "обществено свикване" със заплахата. Тя като че ли вече не е толкова непозната.

Все пак, повечето хора продължават да възприемат официалната теза по повод коронавируса - в станалата емблематична напоследък двойка, 47% одобряват Мутафчийски, а 28% - Мангъров. Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов.

49%, например, подкрепят работата на националния щаб срещу коронавируса, а 34% не одобряват. 

Като че ли най-сериозни дялове респонденти приемат да ограничат посещения на молове и ресторанти, а най-малък дял са склонни да намалят времето с приятели.

Любопитното е, че работата от къщи събира осезаема подкрепа - 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи, а 32% намират аргументи против.

Не се открива изявена подкрепа за дистанционното обучение. Тук обществото реагира по-скоро предпазливо и 46% се обявяват "против", а 28% са "за". Има и цели 26%, които не могат да преценят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай