Изпуснаха аварийно язовир в Свиленград

Изпуснаха аварийно язовир в Свиленград | StandartNews.com

Хасково. Аварийно източване на язовира в свиленградското село Левка се наложи във вторник заради опасността водоема да напакости на селото. От общинската администрация в Свиленград изпратиха на място багер, който прокопа стената на водоема и отвори място на водата от него към близката река.

Спешните мерки се наложиха заради драстичния скок на нивото на язовира за ден. След байпаса водата на 20 декаровия водоем е спаднало с 60 см.

Преди да започне акцията, от местната структура на ИАРА направиха и аварийно преместване на рибите от язовира край Левка в този до село Пъстрогор.

Язовирът до Левка ще бъде източен почти до дъно. Такава мярка ще бъде наложена и спрямо водоема край хасковското село Стамболийски.

Потенциално опасните язовири на територията на Хасковска област са 34, съобщиха от областната администрация, тъй като при евентуална авария могат да застрашат живота на хора или да причинят щети на републиканската пътна мрежа.

От областната администрация обясниха, че всички водоеми са в перфектно състояние, но на места има пробити диги на реките. Те обаче са работа и отговорност на Напоителни системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай