Излагайте бебетата на алергени през първата година

Излагайте бебетата на алергени през първата година | StandartNews.com

Децата, изложени на домашни алергени от най-ранна възраст, страдат по-рядко от алергии и астма, доказва ново изследване, публикувано в "Журнал за алергология и клинична имунология" (Journal of Allergy and Clinical Immunology) от Американската академия по алергология, астма и имунология. Резултатите доказват разпространената хипотеза за "твърде много хигиена" - че децата, които се гледат в дезинфекцирана и стерилна среда развиват свръхчувствителна имунна система, която е основа за развитието на всякакви алергии. Предишни проучвания са доказали, че децата, израстнали във ферми, където са изложени на микроби от пръстта, много по-рядко развиват алергии и астма, а децата, гледани в затворена градска среда, имат по-висок риск от тези болести, въпреки досега си с алергените на хлебарки и плъхове. 

Алергията е необичайно бурен отговор на имунната система срещу различни вещества от органичен произход - подуване, обриви, сърбежи, затруднено дишане, гърчове и други реакции могат да възникнат срещу безобидни за останалите хора явления. 

Учените са изследвали 560 новородени с висок риск от астма в Балтимор, Бостън, Ню Йорк и Сейнт Луис в продължение на 3 години. Те измерили досега им с алергени и бактериалното съдържание на домашния прах в домовете им, след което наблюдавали развитието на алергии и свистяща кашлица, която е най-честият предвестник на астмата.

Данните показват, че бебетата, гледани през първата година в домове със следи от хлебарки, мишки и котки, на тригодишна възраст много по-рядко имат свистене в дишането в сравнение с децата, коиуто не са излагани на тези алергени. Освен това излагането на всичките три алергена намалява риска много повече, отколкото ако се срещат само един или два от тях. Около 40% от здравите деца - без алергии и без свистене, са гледани в домовете с най-високи нива на алергени и най-много видове бактерии. Също така само 8% от децата, развили и двата симптома до третата си година, са били изложени на тези вещества. 

Важно откритие е, че имунната защита от ранното излагане на алергени не се проявява, ако децата се срещнат с тях след първия си рожден ден. Според учените, освен че имунната система се формира основно през първата година, най-вероятно определени бактерии и алергени играят важна роля в стимулирането на имунната система и нейното трениране да реагира по определен начин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай