Изхвърлете китките и водката, за да излъжете алергиите

Кихането забранено

Изхвърлете китките и водката, за да излъжете алергиите | StandartNews.com

Кихате като змей. Носът ви е река. Очите ви горят и сълзят като след 12 часа пред компютъра. Гърлото ви дращи. Официално се чувствате като парцал. И за капак - сте по-разсеяни отвсякога. Така е всяка пролет, нали? Виновни са сенната хрема и сезонният ринит. Всеки трети българин "сърба попарата" на пролетните алергии. Как да ги преборите или поне да ги прекарате по-леко? Родни и световни експерти знаят рецептата.

Зимен сън през април

Стресът е по-голямо зло и от полените, открили са учените. През 2008 г. от Медицинския университет в Охайо доказали, че алергичните пристъпи се засилват при силно напрежение. Най-мощният фактор е преумората на работа. Многото задачи и безпокойството, че шефът пак може да е недоволен, стимулират секрецията на IgE-антитела, които предизвикват алергичните реакции, обяснява д-р Джаниз Глейзър. А единственият начин да компенсирате порочния процес е да спите повече, смятат US учените. През април и май си лягайте 2 часа по-рано, препоръчват алерголозите от Охайо.

Леко с чашките

По-коварен от стреса се оказва алкохолът - лоша новина за любителите на чашката. Всяко питие вдига с 3 на сто риска от пристъп на сезонен ринит, смятат алерголози от Дания. Причината - бактериите и дрождите в алкохола стимулират отделянето на хистамини - химикалите, които карат носа ви да тече, а очите да сълзят и парят. През април и май минете на сух режим, е строгият съвет на проф. Ричард Локли, шеф на катедрата по алергология в Медицинския колеж на Флорида.

Хапче за лека нощ

Антихистаминовите препарати са най-добрата застраховка срещу алергии. Всички специалисти съветват - почнете ги превантивно - няколко седмица, преди дърветата да позеленеят. И още един важен съвет - пийте си хапчетата вечер. Така на сутринта няма да се събудите като "бушон", смята д-р Ричард Мартин от Медицинския университет в Денвър. Така лекарството ще има достатъчно време да циркулира в кръвта ви през нощта. А на сутринта носът ви ще е отпушен, а очите няма да ви сърбят.

По тъмно под душа

Къпете се сутрин? Груба грешка, ако сте с алергия, смята д-р Стенли Финеман от Атланта. Щом дърветата цъфнат, е закон - приберете ли се вкъщи, трябва да си вземете душ. Полените имат навика да се крият в косата, дрехите и обувките ви, предупреждават алерголозите. Затова, освен да ги измиете под душа, трябва да ги атакувате и в пералнята. Задължително е през пролетта да въртите дрехите и спалното си бельо на 60 градуса, предупреждават алерголозите. Само така ще убиете спорите и дрождите. За пример - ако пуснете прането на 40 градуса, ще убиете само 6,5 на сто от "вредителите", предупреждават учените.

Фикус в изгнание

Никой не е застрахован от пролетните алергии. Стресът и замърсяването са виновни всяка година те да вземат нови и нови жертви. Затова трябва да сте нащрек - и да се застраховате срещу скритите заплахи у дома. През април и май "изгонете" саксиите, препоръчват белгийски учени. Хремата най-често могат да отключат фикусът, палмите, орхидеите, бръшлянът и папратът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай