Изградиха пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали

Изградиха пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. 100% е завършено строителството на пречиствателната станция за отпадни води в Кърджали, съобщиха кметът Хасан Азис и ръководителят на проект „Воден цикъл" инж. Митко Синабов. Завършен е довеждащият водопровод до станцията и външното електрозахранване. Доставено и монтирано е цялото технологично оборудване.

През следващите седмици предстои да бъдат направени т. нар. „сухи" проби - завъртането на електродвигателите и проби с чиста вода. След това ще се премине и към 72-часовите проби на станцията. Вече са приключили дейностите и по вертикалната планировка и озеленяването.

По думите на градоначалника Хасан Азис пречиствателната станция е сред най-модерните, изградена по немска технология, даваща възможност не само за пречистване на водата, но и за получаване на сух продукт при утайките. Чрез модерното съоръжение метан-танк ще се произвежда газ за собствени нужди на станцията, като по този начин разходите за ток може да се покриват около 15%. Заводът за чиста вода трябва да заработи през първото полугодие на 2015 година.

„Община Кърджали е отличник при изпълнението на Водния цикъл, защото при разплатени едва 50 на сто от средствата, вече 100% са изпълнени дейностите - пречиствателната станция за отпадни води и заложената по проекта рехабилитация на 14 км водопроводна мрежа, както и 23 км канализационна мрежа", подчерта Хасан Азис. Той изтъкна, че едно от сериозните затруднения по време на работа е заради пресичане на трасето на канализацията на две места с път, рехабилитиран по ОП "Транспорт", за което ще се използва подземна техника.

Проект "Интегриран воден проект за Кърджали: Изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа" се финансира по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г." и е на стойност близо 70 млн. лв. Първата копка бе направена в началото на октомври 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай