Италианец иска да рисува Фандъкова

Италианец иска да рисува Фандъкова | StandartNews.com

София. Италианският художник Атос Фачинкани иска да нарисува Йорданка Фандъкова - като знак на благодарност за гостоприемството в столицата. Маестрото открива утре ефектна изложба в софийската галерия "Париж-Москва".

Сред популярните личности, които са позирали през годините на Фачинкани, са Кърк Дъглас, Ким Новак, принцът на Монако, Дейвид Линч, Лучано Павароти и Франк Синатра. 23 картини представя Атос в София, като между тях са "Народният театър "Иван Вазов" и "Храм-паметникът "Свети Александър Невски".

62-годишният артист ги посвещава на тукашната си премиера, първа за него в Югоизточна Европа. "Моят пейзаж е преоткриване, което идва от реалността. После рисувам в студиото. Всъщност моят сън носи картините", споделя Фачинкани. Той е завършил училище за счетоводители, но тайно от родителите си помага в ателиетата на утвърдени художници. Те го насърчават да следва мечтите си и да вярва в своя талант.

Работите от младежкия му период в стил експресионизъм често изобразяват мрачни и прекършени от теглото на страданието персонажи. За да влезе в най-тягостните дебри на живота, художникът посещава затвори и психиатрични болници. По-късно обаче се отдава на пейзажите. Негови платна притежават както холивудски звезди, така и обикновени ценители. Има много награди, обявен е и за Кавалер на Републиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай