Историческо чудо под земята на голям наш град! Кога ще го покажат

Всичко зависи от решенията на администрацията

Историческо чудо под земята на голям наш град! Кога ще го покажат | StandartNews.com

Не е за вярване какво се крие под земята в центъра на Варна.

Хиляди варненци минават всеки ден покрай потаен вход към подземните нива до сградата на Държавния архив.

Малцина знаят какво има отдолу.

Това е буквално портал към един друг свят - този на Римската империя, пише Петел.бг. 

Уникална гробница-мавзолей от римската епоха тъне в забрава на центъра на Варна.

Ето какво споделят варненци в социалната мрежа:

Моля всеки от Вас, който по закон и съвест е съпричастен с повдигнатия въпрос, да направи необходимото, за да се задействат институциите и този обект да стане достъпен за варненци и гостите на града ни.

Гробницата е открита през 1860 г. по време на строежа на стария конак. В процеса на строителните дейности камерата на гробницата е запълнена с пръст. През 1912 г. членове на Варненското археологическо дружество под ръководството на братя Шкорпил „преоткриват“ за втори път гробницата. Те изгребват пръста от камерата и влизат в нея през отвор в купола. Не става ясно дали той е бил пробит при първото откриване на гробницата или е част от нейната конструкция.

От 60-те години на XX в. гробницата е затворена за посещения. Вероятно това е било направено от съображения за сигурност във връзка с преминаващия през нейното стълбище магистрален водопровод, захранващ центъра на Варна с питейна вода.

През 1982 г. при спасителни археологически разкопки проведени в м. „Росненица“ край с. Урвене, археолози от музея във Враца проучват комплекс съставен от извънградска вила, стопански помещения и няколко гробници, всички датирани в римската епоха. По време на археологическите проучвания е разкопана гробница, която е почти идентична с варненската. Гробницата има осмоъгълна основа. Под нея се намират крипта, покрита с полусферичен свод и три правоъгълни погребални ниши, всяка покрита с полуцилиндричен свод.

Откривателят на обекта го определя като римска гробница-мавзолей и я датира в II-III в. След проучването ѝ тя е повторно закопана с цел консервация.

В края на 2014 г. при изкопни дейности, свързани с ремонта на централната пешеходна зона на Варна, гробницата-мавзолей е „преоткрита“ за трети път. Огледите показаха, че гробната камера и част от стълбището са залети с вода.

Днес, почти 160 години след откриването на този уникален за Варна археологически обект само общественото мнение може да повлияе на местната и държавна власт да предприемат всички необходими мерки тази останка от античността да бъде запазена и показана в някогашния й блясък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай