Истинско чудо! Шарани в софийските реки

Министър ни изправи косите - не сме готови за наводнения

Истинско чудо! Шарани в софийските реки | StandartNews.com

Истинско чудо в София планира министърът на околната среда Юлиан Попов. Той обяви в интервю за бТВ, че се обмисля такова почистване на софийските реки, че да е възможно тяхното зарибяване.

Попов съобщи, че влиза в студиото на телевизията след обход на софийските реки. Те влизат в някакви норми, но могат да бъдат още по-добре почистени и зарибени, каза министърът.

На въпрос с каква точно риба ще бъдат зарибени той отговори: "Е, с такава риба, която е по-непретенциозна. Да речем шарани и подобни, някакви шаранови риби". "Няма да зарибяваме река Перловска с балканска пастърва", заяви Попов.

„В някои региони като Родопите домакинствата, които оставаха без ток някога, бяха много, сега са много малко. Промяната на електроразпределителната мрежа, ремонтите, водят до намаляване на тези случаи. Винаги, когато има голям сняг, той не може да бъде изчистен веднага, коментира още проблемите със справянето със зимното бедствие в началото на миналата седмица министърът на околната среда и водите.

По негово мнение държавата била добре подготвена, а ситуацията била екстремна. "Комбинацията беше от няколко фактора – много тежък и мокър сняг, който се изсипа много бързо, имаше безпрецедентен силен вятър в ниските части на страната, което доведе до големи преспи. Такива екстремни комбинации ще наблюдаваме вероятно все по-често“, твърди Попов.

„Подготвяме се стратегически, въпросът е дали се готвим и практически. Във Франция, когато се строи път, се прави със сценарий за вдигане на глобалната температура с 4 градуса. Вдигането на глобалната температура с 4 градуса не означава, че ще бъде с 4 градуса по-топло, а означава, че ще има много повече екстремни явления – много повече горещи дни и много по-големи наводнения“, обясни министър Попов.

Той призна, че не сме подготвени за тези екстремни явления.

„Нашата инфраструктура не е адекватна на българския климат такъв, какъвто е. Още по-малко е адекватна на климата, какъвто очакваме да стане. Приготвяме се, имаме няколко стратегии, които се реализират – за управление на речните басейни, за превенция от наводнения, за климатична адаптация. Това са национални стратегии, които бавно се реализират. Тези неща се развиват, но според мен трябва да ги ускорим“, посочи министър Попов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Simona
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи