Истерията за Корал е борба на интереси

Истерията за Корал е борба на интереси | StandartNews.com

Фирмите чистят снега 24 часа, без да затварят пътищата за леки коли

Обединяваме кадастъра и регистъра на земеделските земи, казва министър Лиляна Павлова

- Има опит за иницииране на нови екопротести с измислени обвинения
- Заложили сме си 5 основни приоритета за 2016 г.
- Когато въведем електронна винетка, няма да се плаща за календарна година, а от дата до дата

Застрояват ли тайно плажовете през зимата, какви са приоритетите на строителното министерство за годината и какви реформи предстоят? "Стандарт" потърси отговорите от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в разгара на битката с преспите.

- Министър Павлова, през последните дни ви обвиниха, че застроявате последния девствен плаж - този на Корал. Обосновани ли са протестите?

- Обвиненията по никакъв начин не отговарят на истината. Може би са опит за иницииране на нови екопротести. Беше крайно изненадващо за мен. И имам аргументи, че това не отговаря на истината. И в този, и в предходния мандат съм отстоявала нулева толерантност към незаконното строителство. Настоявала съм за много по-ниски параметри за застрояване на Черноморското крайбрежие. И с действията, които предприех, и със заповедите на прокурора всъщност отменихме всички разрешения за строеж на плажовете Корал, Созопол - Юг и в Несебър, както и на още други ивици. Така че точно аз да бъда обвинена, че ще бетонирам Корал е невярно. В момента там не се строи.
Някои заповеди за строеж са отменени по наше искане, за други тече съдебна процедура. Всъщност битката е за това кой още стопанисва плажа на Корал. През миналото лято ние проведохме процедура за избор на концесионер на този плаж, която приключи неуспешно. И именно за да си изпълним ангажимента да направим за тези плажове екоконцесия, предложихме на Министерски съвет и бе прието решение за прекратяване на първата процедура и едновременно с това обявяването на нова, която да съдържа по-детайлни изисквания и критерии.

- Докъде стигна всъщност изборът на концесионер на Корал?

- Процедурата се обжалва. Оспорването мина на първа инстанция и КЗК отсъди в полза на министерството за прекратяване на първата концесионна процедура. През март е насрочено заседанието на ВАС, на което трябва да бъде решено дали е правилно да се прекрати първата процедура. И ако и той отсъди в наша полза, ние веднага ще можем да обявим и новата процедура за концесиониране.

- Няма ли дотогава плажовете да са прехвърлени на Министерството на туризма и то да е институцията, която ще реши дали да обяви втора процедура?

- Ако дотогава е приет законът от парламента - да. Паралелно с всички концесии, които обявихме през миналата година, включително и за Корал, ние обявихме процедури и за избор на наематели на тези ивици. За да могат те да стопанисват плажовете до избора на концесионери. Процедурата за наем също бе обжалвана. Това продължи цяло лято и затова през миналата година Корал остана без стопанин. Съдът се произнесе през октомври и каза, че процедурата по наем е законна и трябва да бъде проведена. И това бе постановено на МРРБ. Процедурата за наем приключи през ноември. Избрана е фирмата, предложила най-висока цена, и информацията е качена на сайта на министерството. Защо тя е видяна три месеца по-късно не ми е ясно. Държа да отбележа, че заповедта за избор на наемател също не е влязла в сила и нямаме сключен договор, защото тя също се обжалва. Обжалването е насрочено за май и тогава ще се реши. Но ако междувременно ВАС отсъди в полза да обявим отново концесията, тя може да бъде обявена от Министерство на туризма, което се надявам дотогава да се разпорежда с тях.

- Защо е толкова апетитен плажът Корал?

- Ако трябва да опитам да анализирам двете страни - от едната тази инициативна група "Да спасим Корал" твърдят, че искат той да е екоплаж без преместваеми обекти, заведения и да остане девствен и да няма стопанин. Или ако има, това да е тази група.

Другата гледната точка е на собственици на имоти, които имат инвестиционни намерения в региона и искат този плаж да е стопанисван от концесионер. Така че има потенциал да решим, че всъщност това е една борба между бъдещи евентуални концесионери. И това за мен е най-вероятната причина.

- След като ви пада отговорността за плажовете, накъде ще насочите усилията си през 2016 г.?

- Плажовете са само една брънка от многото политики, които провежда министерството. Заложили сме си 5 основни приоритета. Първият е регионалното развитие, приключване на старата ОПРР и успешното договаряне и разплащане на новата ОПРР. Защото различният подход, който ни заложи ЕК, е до 2018 г. да има извършени редица реформи и разходи, за да не загубим наличния евроресурс. Следващият приоритет е водната реформа. При пълна мобилизация на областни управители, кметове, МРРБ и ВиК дружества можем до юни месец да сме приключили изцяло реформата. И да сме изпълнили условностите към ЕК. Вече имаме сключени договори с консолидираните ВиК дружества, водни асоциации и избрани водни оператори. В Смолян дори имаме прединвестиционно проучване и това ще е първата област, която ще кандидатства по новия подход. Имаме подписани договори в Русе и Бургас, а до края на март ще го направят и всички 16 консолидирани територии.

Третият приоритет е, разбира се, пътната инфраструктура. Трябва да довършим преходните обекти, останали от миналата година - Западната дъга на софийския околовръстен път, обхода на Габрово, Северната тангента. Да стартираме магистрала "Хемус" и поръчките на стойност 380 млн. лв. за втори и трети клас пътища по ОПРР 204 - 2020.
Програмата за енергийна ефективност е четвъртият ни приоритет. Както знаете, тя бе държана замразена една година от правителството "Орешарски" и след това бе пусната с неатрактивни за бизнеса условия. А и 2015 г. бе много силна за строителството и фирмите имаха избор. През тази година очаквам не просто интерес, но и голяма конкуренция.
Петият ни приоритет е реформата, която се надявам да започнем най-накрая - в кадастъра и обединяването му с регистъра на земеделските земи. С министър Танева имаме принципна уговорка как трябва да си партнират Агенцията по кадастъра, на която очевидно няма да стигнат служителите. Ние направихме анализ на грешките в картите на възстановената земеделска земя и на места те са около 45%. Едно време замеделските комисии са връщали терените на око и на хартия. Така че при осигуряване на изключително скъпото финансиране усилията ни през тази година трябва да са за изчистване на грешките. Ще търсим тези средства по ОП "Добро управление". След което трябва да се дигитализира и да се обедини с единния кадастрален регистър. Сега задвижваме законодателни промени, които трябва да предложим през февруари на парламента - за обединяване на двата регистъра и съвместна работа на земеделските комисии с Агенцията по кадастър като смесени отдели.

- Каквито и приоритети обаче да изпълнявате, за хората сте основно министърът на пътищата. Имаше различни идеи за едномесечни, шестмесечни и какви ли не други винетки. Има ли сред тях такива, които ще подкрепите?

- В държавите с винетна система винетките за леки коли са 10-дневни, при нас - седмични. За по-кратък срок няма как да има, защото тогава стикерите стават финансово неефективни. Затова и никой не го прилага. Сформирана е работна група, която да определи изискванията към бъдещата тол система на електронни винетки, как тя да се обвърже с транспортна полиция и с с митниците. Като въведем електронна винетка за леките коли, ще решим два проблема. Тогава вече няма да се плаща за календарна година, а от дата до дата. И няма да си лепим нищо по стъклата, а всеки ще може да си купи винетка както с пари в брой от бензиностанции и пощи, така и онлайн или със смс по удобен за него начин. По тази начин и моделът ще бъде по-справедлив, като повече ще плащат тези, които рушат повече. Разработването, внедряването и тестването на системата трябва да се случи през 2017 г., а ефективното й заработване - през 2018 г.

- Министър Павлова, какво могат да очакват шофьорите на пътя през предстоящите дни, предвид времето?

- Трябва малко да успокоим говоренето на тема сняг. Неслучайно се използва терминът "проходимост при зимни условия" и когато има сняг и минусови температури, е нормално първо всички да са подготвени за път с добро оборудване и гуми. А фирмите, които са наети да почистват, да излязат навреме да обработят пътя. Стандартите изискват ако има снеговалеж, да се спре движението на съответната пътна артерия и да се възстанови два часа след спирането му. През зимата не трябва да има очакване за изчистване до асфалт, докато все още вали обилно. Сигурно не сме се справили навсякъде по най-добрия начин, но всички пътища бяха проходими. Всички третокласни пътища на цялата страна извън област Бургас бяха затворени за ТИР-ове, за да се улесни движението. Осигурена бе възможност за преминаване на линейки и гражданска помощ и най-важното е, че нямаше бедстващи хора. Там, където има закъснение и недобро обработване, ще има санкции и ние сме набелязали вече места. Но трябва да кажа и едно голямо благодаря на хората, които не спряха да чистят на 24-часов режим при минусови температури. Предстоят заледявания и много ниски температури, така че апелирам тези, които тръгват на път, да са подготвени, с вериги и повишено внимание. И ако не им се налага да не пътуват, защото се очакват много ниски температури. А солта спира да действа при температури под минус 10 градуса, на калциевия бихлорид също му трябва време да подейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай