Искаме от КЗК да спре опорочена процедура

Искаме от КЗК да спре опорочена процедура | StandartNews.com

Тодор Бобев, зам.-шеф на Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност

- Г-н Бобев, разбрахме, че от Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейностq има депозирана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу "Български пощи" ЕАД във връзка с конкурс за депозиране на ценни пратки. Какви са вашите притеснения?
- Има редица нарушения на Закона за обществените поръчки, които ние установихме и отразихме в жалбата. Представили сме пред КЗК основанията ни за спиране на процедурата. Например едно от нарушенията е, че трябва най-малко 36 дни при този вид процедура договаряне с обявление, трябва да бъдат осигурени за подаване на оферти от кандидатите. В случая предвиденият срок е 29 дни. Не е посочена стойността на поръчката, което е друго много съществено закононарушение. Това пречи да се направи преценка за ресурса, който всеки от кандидатите би могъл да използва. Нарушени са принципите за публичност и прозрачност. Не е посочена прогнозна стойност, няма определяне на размера на гаранцията за участие и изпълнение на процедурата. Нещата са свързани. Има и редица нарушения в самата процедура.
- Какви са те?
- В документацията например има изисквания, които изобщо не отговарят на закона. Изисква се заедно с молбата за участие да се депозират всички документи в това число и предварителната ценова оферта. Има и още много, но да не обременявам темата. Фактите говорят, че нещо не е наред. Има дискриминационни критерии за предварителния подбор. Иска се кандидатите да имат 5 броя изградени центрове, в които да се обработват ценните пратки. Даже в документацията се казва, че това обстоятелство ще се доказва с изпратените справки до БНБ за последните тримесечия на 2014 г. Тоест този участник трябва да има някаква предварителна дейност и да изпраща до БНБ отчети, което директно навежда на мисълта, че става въпрос за определена фирма.
- Коя е тя?
- Не искам да коментирам конкретно, защото в случая ние не обвиняваме, ние посочваме несъобразяването със закона и наличието на дискриминационни условия. Прави впечатление, че терминологията, която е използване в документацията в процедурата е коренно различна от досегашни обществени поръчки със същия предмет на дейност. Явно някой външен е писал документацията, а не възложителя.
- Това ли са фактите, които сте внесли в КЗК?
- Още един много важен факт е, че са посочени километри, които ще бъдат извървявани с тези ценни пратки - близо 605 000 км. Не е посочено обаче на каква база - седмична, месечна, годишна, за целия срок на договора ли е от 4 години. Оказа се, че това е на месечна база. Това са над 29 млн. километра. Така който ще кандидатства е участник разполагащ с такъв ресурс. Имаме и сигнал от бившия директор по сигурността на "Българки пощи" Иван Христов Каварски, който посочва, че тази процедура има законови изисквания да бъде проведена като процедура по чл. 3 ал. 2 с наличие на защита на класифицираната информация. Два дена преди да докладва в съвета на директорите каква трябва да бъде процедурата, той е бил уволнен. Само този факт е достатъчно показателен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай