Искам хората да са горди, че са от Дунавци

Първият ми приоритет е да изградим спортна и детска площадка, казва кметицата Бояна Минчева

Искам хората да са горди, че са от Дунавци | StandartNews.com

Първият ми приоритет е да изградим спортна и детска площадка, казва кметицата Бояна Минчева

Десетки млади хора тази година седнаха на кметските кресла и разпалиха надеждата, че с тях идват и новите идеи, и силния ентусиазъм, които ще направят големите и малки населени места още по-добро място за живеене.
Представяме ви една от тях, която има огромно желание да преобрази Дунавци, малко село в сърцето на Розовата долина, в подножието на Стара Планина - 32-годишната Бояна Минчева.   

- Г-жо кмет, преди всичко поздравления за спечелването на кметския мандат в село Дунавци. Защо един млад човек като Вас, избира да остане в едно село, където пътищата са разбити, осветление няма навсякъде и да се захване с неговото обновяване?

- Благодаря!Тук съм израснала,голяма част от живота ми е преминал в това село. Работих много години в магазин за хранителни стоки, в който хората идваха и споделяха проблемите си. Успях да опозная всеки от тях. Обичам това място и ще се радвам да успея да обединя хората, за да работим заедно за придаването на един нов облик на родното ни място.

- С кое от обещанията по време на кампанията започвате приоритетно?
- Голямото ми желание е да бъдат изградени детска и спортна площадка. Започнах да работя в тази посока още от първия си работен ден като кмет.

- Да припомним историята на името на селото. Преди много години имало сватба, на която кумът, вървейки по калните улици, възкликнал: „Това село да не е наводнено от Дунава“. За да се замени  асфалтът с калта, трябват пари. Има ли ги?  
- Както знаете, кмет съм едва от месец. Доколкото съм запозната, има подобни програми. Но за конкретните разчети мога да говоря едва след като сме наясно с бюджетите и възможностите, които се откриват с новия програмен период.

- Много от новоназначените кметове се оплакват от празна хазна, вие какво заварихте?
- Годишният бюджет се разпределя правопропорционално. Застъпвайки месец преди края на годината, смятам, че напълно нормално да не заваря пълна хазна.

- Колко хора живят в селото и накъде са се изнесли най-вече в последните години?
- В селото живеят около 300 – 350 души, като през летните месеци населеното място се оживява – много хора от големите градове се прибират и много деца идват за дългоочаквана ваканция при баба и дядо.
Няма обаче тенденция хората да напускат селото. Не искам да кажа, че всички остават тук, но е малък процента на заминаващите.

- С какво се препитават?
- Основната причина да остават е, че един млад мъж реши преди години да остане в България и да построи бизнес, който към момента дава работа на много хора. Това е човек, на който искрено се възхищавам, той винаги помага на всички без да разделя хората по етнос , пол и др. В същото време постоянно подпомага дейности и инициативи на кметството.

- Селото има здравен кабинет, но има ли специалисти, които да го поддържат?
- Да, здравният кабинет е работещ, доктор и медицинска сестра обгрижват ежедневно пациентите, така че в това отношение, работата е нормална.

- Нямате училище, но имате голямо читалище. Как ще го запазите и ще накарате повече млади хора да влизат в него?
- Читалището е основано още през 1904. През годините е развивало много различни дейности. Радостно е, че към момента продължават да действат 2 самодейни колектива. Фолклорната група е основана през 2016, но за краткото време е взела участие в много фестивали – национални, общински. Вече има и много спечелени златни медали.
Кукерска група е основана от незапомнени времена. Тя също има поредица от награди, включително и лауреатско звание за високи постижения. Спечели призове от международен фестивал „Сурва”  в Перник, както и от „Кукерландия” в  Ямбол.
Един от безспорните приоритети в работата ми е да съхраняваме културното наследство и да предаваме традициите и обичаите на идните поколения.

- Правителството подготвя мащабна програма за връщане на българи от чужбина с допълнителни бонуси, ако се заселят в по-малки градове и селата. С какво Дунавци може да бъде привлекателно за тях?
- С много стратегическото си място в централна България. То се намира в подножието на Стара планина и е център на Розовата долина. През него преминава главен път, който свързва Южна и Северна България.

- Как си представяте селото след 4 години?
- Представям си Дунавци като едно малко, спретнато селце с жители, които са  горди от това, че са избрали точно това място да живеят и работят.

- Гордеете се, че сте в центъра на Розовата долина. Кои са неизползваните възможности, които искате да реализирате в посока туризъм?
- Смятам, че ние, младите, трябва да се учим от опита на добрите ръководители и да надграждаме  със свежи идеи. Имам за пример кмета на община Казанлък - Галина Стоянова, която спечели трети мандат. За нея туризмът винаги е бил приоритет, което пък е предпоставка за развитието му в целия район. Това разкрива и големи възможности за реализация на младите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай