Инж. Огнян Атанасов: Кюстендил привлича туристи от цяла Европа

Лековита минерална вода, ски писти, театър и музеи са магнит за гостите

Инж. Огнян Атанасов: Кюстендил привлича туристи от цяла Европа | StandartNews.com

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Кюстендил! Изворният град и Чудеса на 8 000 години

- Инж. Атанасов, как върви работата в община Кюстендил няколко месеца след като бяхте избран за кмет с внушително мнозинство?

- Работата върви усилено. Вече имаме доста одобрени проекти, по част от тях очакваме финансиране. Опитваме се да не пропускаме никоя отворена покана. Успоредно с това успяхме да променим начина, по който се чисти в града. Стремим се да намалим разходите за чистотата и да вдигнем качеството. 

- Имате ли противоречия с Общинския съвет? 

- Общинският съвет при нас се състои от 37 съветника. Аз съм диалогичен човек и работя добре с тях. Самият факт, че бюджетът ни е приет от 34 -ма съветници,  е достатъчно красноречив. Благодарен съм на колегите за добрата комуникация. 

- За всеки градоначалник пътната инфраструктура и водоснабдяването са проблемни. Във вашата община подобно ли е положението?

- Предстои  основен ремонт на водопроводите в  две от големите села в общината - Соволяно и Драговищица.

  След това ще бъде поставена нова асфалтова настилка, ще се изградят и нови резервоари за вода в двете села. 

Бих искал да подчертая, че се осъществява и основен ремонт на две от централните улици в града, като отново се подменя водопроводът, след което ще бъдат асфалтирани. Тротоарите ще се отремонтират. 

В момента асфалтираме и пътя към лесопарк "Хисарлъка". 

- Виждате ли се с кмета, управлявал 16 г. Кюстендил, Петър Паунов? Той бе избран за общински съветник.

- Г-н Паунов напусна Общинския съвет. С него имаме нормални човешки отношения, както е било винаги. За празника "Кюстендилска пролет" съм поканил всички бивши кметове да присъстват и да бъдат гости. Защото смятам, че така е коректно. 

- "Стандарт" и община Кюстендил организират на 22 март дискусия на тема "Бранд Кюстендил - балнео и лечебен, културно-исторически и ски туризъм". Очаква се градът ви да привлича туристи от цяла Европа заради ценните си минерални извори. Така ли е, наистина?

- Имам амбиции да върна града на мястото, на което е бил в годините преди 1989-та. Кюстендил е бил средище, където са идвали предимно финландски туристи, групи от цяла Европа, дори от Катар. Те са се лекували тук. Нашата минерална вода е изключително лековита. Тя се използва за профилактика на редица заболявания - стомашни, както и такива, свързани с артрити и стерилитет. 

Много важно да спомена е, че освен държавни болници за рехабилитация, ние разполагаме и със сертифицирани медицински центрове. Става дума за частни хотели. Някои от тях са "Медикъл", "Стримон гардън", Апарт хотел "Лайм", "Рамира" "Лазур" "Сажитариус". Имаме и къщи за гости. 

- Кои са още основните обекти в Кюстендил, които ще донесат добавена стойност за развитието на туризма?

- Имаме доста културно-исторически обекти в града. Като започнем от крепостната стена в Хисарлъка и стигнем до историческите ни музеи, в които могат да бъдат видени много артефакти от различни исторически периоди. Средновековната църква "Свети Георги" например, е изградена заедно с Боянската църква. 

Други известни исторически обекти са къщата-музей на Димитър Пешев - спасителят на българските евреи, къщата на освободителя на Кюстендил дядо Ильо войвода, който е и най-възрастният хайдутин - сражавал се е до 90 годишен. Имаме "Дервиш баня" от 1500-та година, както и "Чифте баня", която е действаща. 

- Предвиждате ли партньорство със съседни общини?

- Ако туристите дойдат при нас, те има какво да видят в рамките на 3 до 5 дни. В райна на Осогово могат да карат ски, сноуборд. Планината ни разполага с 6 ски писти и няколко влека. В емблематичната местност за града Хисарлъка се намират Алеята на любовта и Пътеката на здравето, от които се стига до бившия Белодробен санаториум, който предстои да отворим като парк. Там въздухът е подходящ за профилактика на белодробни заболявания.  

- Тази година събитията, свързани с пролетта, се отложиха заради кончината на патриарх Неофит. Смириха ли се хората във вашия град? 

- Негово Светейшество Патриарх Неофит беше обединител на нацията и наш духовен баща. Съгражданите ни отдадоха необходимата почит и уважение в негова памет.

- Има ли го вече нормалният политически диалог между партиите в местния парламент, или е като този на национално ниво?

- Както споменах по-рано, след като бюджетът е приет с почти пълно единодушие гледаме в една посока. Поддържаме здрава атмосфера в Общинския съвет. 

- Как се стопанисва галерията на Владимир Димитров - Майстора?

- Трябва да подчертая, че тя се стопанисва от общината. Предстои ремонт на второто й крило и след като се пусне в експлоатация, нашата галерия ще стане най-голямата след НХГ. По време на ремонта ще продължи да работи, така че всички са добре дошли - да дойдат и да разгледат произведенията на Майстора.  

- А театърът, който преди десетилетия беше притегателен център за много млади артисти, как се развива?

- Прекрасен въпрос. И театърът ни е общински. Сградата му е напълно реновирана, залата е за около 500 човека. Постоянно имаме гостуващи трупи. Тази година съм поставил задача на ръководството да имаме поне три собствени представления. На 21 март бе първата премиера - на френската пиеса "Боинг, Боинг". 

- Заради отглеждането на ябълки и череши наричат Кюстендил още "Овощната градина на България". Имат ли към днешна дата проблеми местните земеделски производители?

- Да. Тук се произвеждат най-хубавите череши,  както и най- добрите сортове ябълки заради температурните разлики. Ако през деня е 30 градуса, през нощта температурите падат до 17-18. Това е причина за добрите вкусови качества на плодовете. Ние сме предимно овощарски район, но субсидиите са ниски. Липсват и достатъчно преработвателни мощности за първичната обработка на продукцията. При нас стопанствата са дребни и нямат възможност да създадат добри хладилни съоръжения, където да бъде запазена продукцията, за да получи адекватна цена. Общината не е бенефициент по такива програми - те повече са свързани с юридически лица и сдружения. Иначе ние с удоволствие бихме кандидатствали, за да подпомогнем производителите. А сдруженията са като орел, рак и щука. 

- Кой местен обичай или традиция почитате най-много?

- Трудно ми е да избера, защото всички са важни. Като християнин почитам Рождество Христово, Великден, като кюстендилец "Кюстендилска пролет" - с патент от 1964 година, Празникът на черешата, Празникът на плодородието. Всички фестивали имат своите чар и преимущества.

  • Лековита минерална вода, ски писти, театър и музеи са магнит за гостите
  • Галерията на Владимир Димитров - Майстора става най-голямата след НХГ, казва кметът на града инж. Огнян Атанасов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай