Имате куче? Длъжни сте да направите нещо много важно

Нов закон въвежда строги правила

Имате куче? Длъжни сте да направите нещо много важно | StandartNews.com

Собствениците на кучета ще са длъжни да вписват в домовата книга номера на ветеринарномедицинския паспорт на животното. Това предвиждат промени в Закона за управление на етажната собственост, внесени от Министерски съвет в парламента, съобщи сайтът pariteni.bg.

В отделно обособено поле на книгата на етажната собственост  председателят на управителния съвет (управителят) вписва подадените данни от всеки собственик или ползвател за притежаваните или за взетите за отглеждане животни в конкретния самостоятелен обект, които се извеждат на обществени места, пише още в законопроекта.

Книгата на етажната собственост може да бъде на хартия или в електронен вариант.

Всеки собственик или ползвател е длъжен в 15-дневен срок, ако купи апартамент във входа или го даде под наем, да подаде декларация за вписване в книгата. Ако не направи това, се наказва с глоба  от 50 до 250 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 100 до 500 лв., когато е юридическо лице.

Образецът на декларацията за вписване в книгата на етажната собственост и образецът на книгата с указания как да се поддържа, ще се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Ако живущите във входа не могат да си изберат домоуправител, кметът на общината или района организира провеждането на общо събрание за избор на управителен орган и контролен орган със заповед и назначава управител и контрольор служебно до момента, в който етажната собственост не организира общо събрание за избор на тези органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай