Имаме немски правила, но не ги прилагаме

Имаме немски правила, но не ги прилагаме | StandartNews.com

Топката за бруталните събирачи на дългове е в ръцете на прокуратурата и полицията, смята Богомил Николов, изпълнитeлен директор на асоциация "Активни потребители".

- Г-н Николов, има ли при вас оплаквания от потребители, че колекторски фирми притискат длъжниците с непозволени методи?

- За нас това не е потребителски проблем, защото отива в сферата на наказателното право. Заплахата е състав по Наказателния кодекс. Топката е в ръцете на прокуратурата и полицията. И ако те излязат с някаква ясна инициатива по въпроса, това е пътят да се очовечат тези фирми. От превантивна гледна точка е добре. Ако тръгне производство и се спечелят 2-3 дела срещу една такава колекторска компания с въпросните грубости и заплахи, останалите ще си променят начина на събиране на дълговете.

- Дори да няма заплахи факт е, че звъненето по телефона и напомнянето за дълга за някои хора се превръща в кошмар, нали?

- Няма проблем в това да звънят. Хората се оплакват от психологически телефонен тормоз и от грубо отношение, от заплахи. На мен ми се е случвало по време на телевизионно предаване да пуснат в ефир запис на човек, на когото са се обадили от такива фирми с разни грубости. Няма закон за възпитанието. Ако обаждането се превръща в заплаха или закана обаче, тогава вече отива в състава за престъпление. Психологическият тормоз отива към състав на крими деяние.

- Може би трябва да има и закон за колекторските фирми, който да регулира дейността им и при гаф да се отнеме лицензът им?

- Възможно е, но всеки път така правим - не работи нещо, дай да си сложим нови правила, да експериментираме и след една година установяваме, че и те не работят. Трябва малко по-сериозно да прилагаме съществуващите правила. Имаме си правила като на германци, но не ги прилагаме. Съвсем пък друг е въпросът защо хората са задлъжнели. И тогава вече отиваме в съвсем различен разговор. Защото, ако да кажем една голяма част от тези събирания са към финансови институции, аз се обзалагам, че над 50% от тези хора нямаше да изпаднат в такава ситуация - да не си платят сметките и да изпаднат в борчове. При един по-нормално функциониращ пазар нямаше да се стига дотам. Бедността е генератор, но при тези отношения, дори да я нямаше, пак щеше да има дългове. Голяма част от хората са вкарани в тази ситуация, без да са я създали те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай