Имало опити за политизиране в адвокатурата

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова коментира напрежението и острите критики от страна на адвокати към начина, по който се ръководи адвокатурата...

Имало опити за политизиране в адвокатурата | StandartNews.com

„Все повече и повече се налага мнението, че има опити за политизиране в адвокатурата. Свободата е в това да си независим. Не говоря за конкретни политически субекти, но се защитават определени политически пристрастия“, съобщи в интервю за БНР председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Тя коментира напрежението и острите критики от страна на адвокати към начина, по който се ръководи адвокатурата.

"Дали сме становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари - за адвокатската тайна. Там думата адвокат не съществува. Проблемът е свързан с адвокатската тайна и с баланса на обществения интерес за борбата срещу прането на пари и от друга страна с интереса на клиента да бъде защитена тайната, защото доверието в адвоката е доверие и в правосъдието. Това беше темата на първата ни среща с ръководството на ДАНС. Нека не забравяме, че законът не е от вчера или от днес. Имплементираме директива, която е факт. Става дума за общ обучителен план и Адвокатският съвет даде такъв план. Имахме и среща с председателя на Народното събрание, с председатели на комисии и ръководството на ДАНС, стигнахме до план за работна група. Тя започва работа утре за прецизиране на текстовете. Трябва да направим така, че да няма съмнение, че адвокатите не са доносници", обясни Негенцова.

"За правилника с колегите адвокати считаме, че той в голяма част дописва закона и на първо място трябва да се види законът. Не изключваме възможността за пряк контакт с МС за промени в правилника", допълни Ралица Негенцова.

На въпрос за конфликт на адвокати с ръководството на Висшия адвокатски съвет Негенцова отговори, че става дума за 14000 адвокати, "свободни и независими да изразяват своето мнение".

"Имаме обща цел за престижа на адвокатурата и предпочитаме да слушаме мненията, но предпочитаме и да са градивни. Ние сме диалогични. Вслушваме се във всички мнения. Все повече и повече се налага мнението, че има опити за политизиране в адвокатурата. Свободата е в това да си независим. Не говоря за конкретни политически субекти, но се защитават определени политически пристрастия. Ние нямаме тези виждания. Адвокатурата на първо място е конституционно закрепена. На второ място -  дава възможност на адвокатите да изразяват мнения", добави председателят на Висшия адвокатски съвет.

"Трябва да се направи преценка на резултатите от Общото събрание. Висшият адвокатски съвет е сформиран на базата на делегати, всеки отговаря за 40 други. Не виждам мотив за стачка. Постигнали сме резултат да се работи за промяна на закона", подчерта Негенцова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай