Има ли опасност? Ключова новина от БАБХ за яйцата

Става въпрос за вноса от Украйна

Има ли опасност? Ключова новина от БАБХ за яйцата | StandartNews.com

От Българската агенция за безопасдност на храните обявиха резултатите от взетите проби на яйцата от Украйна. Те се изследват за радиоактивност и тежки метали, съобщава БНТ.

Това, което показва анализът и проверката на БАБХ е, че яйцата отговарят на всички условия и са годни за консумация. От агенцията съобщиха още, че когато постъпват в страната те отиват в два от одобрените склада и след това се разпространяват и в търговската мрежа.

"Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория и пробите съответно показаха, че всички резултати са отрицателни. Изследвани са яйцата за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди и всички тези резултати са отрицателни, което означава, че яйцата са безопасни. Това показват лабораторните анализи", обясни д-р Татяна Николова, БАБХ.

Един от най-големите вносители на яйца от Украйна заяви, че те се подлагат на контрол и отговарят на всички условия.

"В България твърдението, че влизат яйца без печат и без проследяване е пълен абсурд. Тези яйца минават и един път през ветеринарната служба в Украйна, ветеринарна служба в Румъния, ветеринарна служба в България, митници в България, т. е. това нещо не може да се случи", каза Андрей Цой, вносител на яйца от Украйна.

Основният проблем на родните производители и собственици на птицевъдни ферми е, че яйцата, които идват от трети страни и се внасят у нас, са на прекалено ниски цени и това се отразява на цената на родните яйца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай