Нова измама в магазините. Засяга всеки

По думите му всяко от тези нарушения води до сериозно завишаване на цените

Нова измама в магазините. Засяга всеки | StandartNews.com

"578 проверки е направила Комисията за защита на потребителите от 15 февруари до 8 март - открити са над 540 нарушения, от които 216 със съмнения за нелоялни търговски практики. Има издадени 138 акта. Основните неща, които се откриват, е че на щанда пише, че има намаление, но когато се отиде на касата цената си е същата. Има проблеми с грамажите, както и с промоциите", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му всяко от тези нарушения води до сериозно завишаване на цените.

"Има проблем. Не е нормално между цена на вносител или производител и крайната цена да има такава огромна разлика. Има структурни проблеми, нашите земеделски стопани получават по-ниски субсидии от тези в Западна Европа, ще поискаме изравняване", допълни икономическият министър.

Никола Стоянов поясни, че в момента максималната глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лева.

"Ще предложим законодателни промени да се покачат глобите. При храните не виждам нужда от тавани на надценки. Потреблението в страната продължава да расте, въпреки високите цени и оплакванията, това го казва статистиката", добави той и подчерта, че България е на първо място по ръст на износа за 2022 година в целия Европейски съюз, с 39 процента покачване, рекорден износ - машини, машиностроене, части за автомобилна индустрия, електроенергия.

"Цените на горивата в момента са стабилни", каза още Никола Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай