Идеалният президент - семеен, патриот, до 50 г.

Идеалният президент - семеен, патриот, до 50 г. | StandartNews.com

За българските студенти идеалният президент е мъж до 50 години, семеен с поне две деца, висок, с кафяви очи, обръснат, късо подстриган и леко прошарен, с поне два чужди езика, патриот, честен и елегантен. Така изглежда обобщеният образ според проучване на Института за стратегии и анализи.

75% от запитаните смятат, че държавният глава трябва да бъде излъчен от силния пол, докато президент жена предпочитат само 20 на сто. Над половината виждат идеалния стопанин на "Дондуков" 2 на възраст от 45 г., а други 33 процента посочват 45-50 години. Едва 1 на сто от академичната младеж си представя "баща на нацията" на повече от 60 години. В това отношение предпочитанията се покриват с годините на последните трима президенти - при избирането си Георги Първанов беше на 44 години, Петър Стоянов - на 45, а Росен Плевнелиев - на 47. Единствено първият демократичен президент д-р Желев бе 56-годишен.
Почти пълно единодушие цари по въпроса, че президентът трябва да е завършил университет. Най-голяма част - 15%, посочват, че образованието му трябва да е военно или

свързано с националната сигурност

каза Таня Джоева. На следващите места са подредени политология - 14%, право - 13%, икономика и финанси - 13%, хуманитарни и обществени науки - 4%, международни отношения - 4%, психология - 2%, история - 2%, и други.
Студентите категорично държат на изискването обединителят на нацията да знае чужд език. Според 68 на сто задължително трябва да говори английски, за 35 процента руският е най-съществен, за 33% - немският, а за 9 на сто - френският. В отговорите се срещат и източни езици като китайски, японски и арабски.
72% са на мнение, че той трябва да има семейство за пример, а всеки десети предпочита президент да стане ерген или мома. 83 на сто го виждат като родител на две и повече деца, а 17% - на едно дете.
Феминистите смятат, че бъдещата жена президент трябва да е с тъмна и дълга коса, светли очи, приятно излъчване, усмихната, стройна, елегантна и представителна. Идеалният ръст за 57 на сто от анкетираните е между 170 и 179 см. Една четвърт са на мнение, че е добре да е висока 160-169 см.
Сред важните качества, които трябва да притежава държавният глава, за 39% на първо място е патриотизмът. 22% настояват той да бъде харизматичен, 14 на сто - добър оратор, и 12% - честен.
Търси се

нов кандидат, който е антипод
на действащия президент

В очите на младежта неговият образ се разминава с представите за президент на България, заяви политологът д-р Калоян Методиев. По думите му Плевнелиев създава контраста, по който се ориентира политическият пазар в момента. Бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков каза, че за него идеалният президент трябва да е равноотдалечен както от лявото и дясното, така и от центъра. Той не бива е свързан с ДС, но и да не е пострадал от ДС, за да не е озлобен, да не мрази, да не завижда, да избягва конфликти и да има усещане за държавност. По думите му бъдещият стопанин на "Дондуков" 2 трябва да балансира между властите, но не самоцелно, а защитавайки обществения интерес. Държавният глава трябва да е гарант срещу узурпирането на власт и вълнолом срещу тежки политически бури, заключи проф. Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай