И копривата стана златна

23 лева удари килограмът от прясно набраното зелено растение

И копривата стана златна | StandartNews.com

След джинджифила и копривата стана златна. 23 лева удари килограмът от прясно набраното зелено растение. В магазините то се продава на разфасовки от 150 грама, като цената им е 3,49 лв.  Така на цената на килограм коприва може да се купят 2-3 кг свинско или агнешкото за Великденската трапеза.

Всички зелени растения поскъпнаха преди Великден. Скак в цената отбеляза и спанакът. Той масово се продава в пакети по 250 грама, чиято цена е  2,50 до 3 лева. Така килограмът, който ви е необходим, за да направите спаначено пюре за цялото семейство, излиза 10-12 лева.

Преди затварянето на пазарите на Разпети петък, търговците по сергиите обясняваха, че причина за поскъпването е трудното бране на зелените растения в условията на извънредни мерки и забрана за движение. Други обаче бяха категорични, че цената скача заради завишеното търсене. Зелените растения са в групата на т.нар. супер храни. Копривата е едно от най-полезните растения, с които природата ни е дарила. Тя е богата на витамини, минерали и дъбилни вещества с важно значение за кръвоносната система. Източник е на бета-каротин, витамини А, С и Е, желязо, калций, фосфати и минерали, протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.

Спанакът пък гарантира висок имунитет. Той поддържа нивата на белите кръвни телца. Това помага на организма за борбата му с инфекции.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай