Хирургът зад "Да Винчи"

Хирургът зад "Да Винчи" | StandartNews.com

Проф. Григор Горчев успява там, където другите безнадеждно свиват рамене

Академичната общност в Плевен за първи път има свой член-кореспондент на БАН. Това е бившият ректор на Медицинския университет в града проф. Григор Горчев. Той е медикът, който доведе у нас роботизираната операционна система "Да Винчи" - първата у нас и една от петте на континента. И доказа, че да те оперира робот не е страшно, когато той е във вещи ръце. Първите операции с "Да Винчи" са гинекологични - огромни кисти, ракови образувания, деформации на тъкани. Много от тях са диагнози, които често пъти карат лекарите да свиват безнадеждно рамене. Проф. Горчев обаче успява дори и там, където вече се е настанило отчаянието. Той направи и операция на тумор на шийката на матката, предавана на живо, като присъстващите имаха възможност да наблюдават процеса буквално "през очите на хирурга".

За избора си като член-кореспондент проф. Горчев заяви: "Удовлетворен съм, но не го смятам за мой успех, а го приемам като акт на съзидание на висшето училище. Това ми дава стимул за по-нататъшна работа". По неговите думи това означава, че Българската академия на науките се променя и разширява, "защото науката не е само в София. "Това, което става като политика, е нещо много добро и е знак за пробив, защото досега не е имало член-кореспонденти от другите градове в страната. Или ако е имало, те са били единици", допълва той.

Проф. Горчев е избран за личност на 2005 г. от Американския биографичен институт на САЩ. Член е на Френската асоциация по онкологична гинекология (SFOG), на Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO). Във Франция е работил с един от най-известните онкогинеколози в Европа - проф. Жан-Клод Жансер. В чужбина защитил и дисертацията си "Предракови заболявания на тялото на матката". Специализира в Германия, Великобритания и Италия. През 2003 г. получава научното звание професор. Извършва първата у нас лапароскопска операция на рак на маточната шийка през 2004 г., с която България се нарежда сред водещите страни, използващи съвременните методи на оперативно лечение на този вид заболявания. Същата година осъществява за първи път у нас и операция на жена с рак на маточната шийка в първи стадий със запазване на детеродните й органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай