Хирургът на Плевен

Хирургът на Плевен | StandartNews.com

Проф. Димитър Стойков оперира, докато променя облика на града с Панорамата

Хирургът, който промени центъра на Плевен от соцвремето. Кметът на града проф. д-р Димитър Стойков е фаворитът на ГЕРБ за втори мандат. Според хората в партията той има рамото на премиера Бойко Борисов и на парламентарната шефка Цецка Цачева. Но окончателното решение би трябвало да се вземе на 22 юни.

Това рамо от двамата големи в управляващата партия 56-годишният професор дължи на финализирането на няколко сериозни проекта, които промениха облика на Плевен и се вписват отлично във визитката на ГЕРБ за вота. Един от тях - ефектен, но и доста инфарктен, видимо върна града в съвременноста поне в идеалния му център. С освежен голям фонтан на Каскадата, нова пешеходна зона и много зеленина ларгото радва окото, признават скептиците. Най-сетне бяха махнати червените пропадащи плочки, които помнеха многохилядните манифестации на социализма.

Ремонтът на центъра струваше към 5 млн. лв., от които 4,666 млн. лв бе безвъзмездна финансова помощ. Общината участва със скромните 245 000 лв. Това се отчита за сериозен дивидент на градоначалника. Цената за плевенчани бе едно прашно лято, разкопки като от бомбандировка и мърморещи собственици на неработещи кафенета. Както се казва в подобни случаи - трай, моме, за хубост. Но сега всички са доволни.

Новите тролеи "Шкода" - лимузини в сравнение с допотопните руски возила, също са аргумент на общинското ръководство за подкрепа от хората. В града продължава да се работи по европейския проект "Интегриран градски транспорт на Плевен" за 23 млн. лв. На сметката на професора по традиция ще се запишат немногото на брой, но значими начинания на инвеститори, които дават работни заплати на плевенчани. Перлата е стартиралият тези дни строеж на нов производствен комплекс на фирма "Димитров" със социална част. В супермодерна фабрика с фитнес и басейн за служителите ще бъдат вложени 25 милиона лева. Собственикът Магдален Димитров обеща да наеме още 800 души и да им дава заплати като в Чехия.

Според кмета такава голяма инвестиция не е правена в Плевен през целия преход. Преди това - в края на март, бе прерязана лентата на немския завод за автомобилни кабели на "Нексънс Аутоелектрикс". Засега в него работят 70 местни, но след разширение работниците ще станат 230 души.

Маркирайки завоеванията на кмета Димитър Стойков, няма как да се подминат драмите, които съпроводиха мандата му. Вероятно най-големия удар той понесе с принудителното отстраняване на зам.-кмета по финансите Алексей Зелов. Ковчежникът лежа в ареста, бе съден за подкуп, но после бе оправдан.

Плевенският кмет е сдържан за личния си живот, но не крие слабостта си към автомобилите. Той е покровител на дрифтърите, които пушат гуми с БМВ-тата си на писта в покрайнините на града. Професор Стойков определя себе си като работохолик. Дели времето си между администрацията и операционната, а вечер разпуска в къщата си в близкото с. Радишево, където живее. Семеен е, съпругата му Юлия Стойкова също е лекар. Имат дъщеря и внучка.

Докторът не спря да поддържа формата си на медик по време на мандата, с което също си навлече упреци от опонентите. Противниците му обаче не поставят под съмнение качествата му на хирург със завидна кариера. Възпитаник е на медицинския университет в Плевен, където после преподава и става шеф на факултета по здравни грижи. Специализирал е хирургия в Италия, Франция, Австрия, Германия и Португалия. Има дългосрочна специализация по управление в Израел. Професионалните му интереси клонят към коремната, гръдната и спешната хирургия. Израелската част от биографията си обаче той счита за жизненоважна в подготовката му за градски управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай