Хасан Адемов проговори. Как ще се реши демографската криза

Социалният експерт на ДПС коментар за бюджета

Хасан Адемов проговори. Как ще се реши демографската криза | StandartNews.com

Демографската криза, бедността и рискът от социално включване са изключително важни проблеми, на тях трябва да отговорят и трите бюджета - държавният, на ДОО и на НЗОК.
Трудно може да решим проблема с бедността само с бюджета, защото това е комплексен въпрос. Бедността не може да бъде изкоренена със закони, нормативни актове, а с широка палитра от мерки. Важно е да се обърне внимание на образованието и квалификацията. Това каза Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Днес социалната комисия прие Закона за бюджета на държавното и обществено осигуряване, а комисията по бюджет и финанси в НС одобри Закона за държавния бюджет. Здравната комисия обаче отхвърли разчетите на НЗОК. Въпреки това всичко ще бъде решено в пленарната зала, каза д-р Адемов.

Няма как доходите да се повишат сами, ако няма инвестиции и то в човешки ресурс и високи технологии, допълни социалният експерт на ДПС.

По негови думи увеличението на средната работна заплата зависи от много фактори, сред които човешки ресурси, инвестиционна политика, фискална политика.

Министерството на труда и социалната политика трябва да реши как да се осъществява подпомагането – дали трябва да бъде избран универсален метод на подпомагане известен като „на калпак“ или да бъде таргетирано на базата на индивидуалните потребности, посочи бившият социален министър.

Максималният осигурителен доход трябва да расте, защото средния осигурителен доход подпира отдолу, ако той е ограничен, въпросът е дали трябва да се направи стъпката с 350 лв., смята Адемов. Той е на мнение, че друг важен момент е увеличаването на минималния осигурителен праг от 780 на 933 лева. Той смята, че тази стъпка е амбициозна, предвид групата на самоосигуряващите се лица, дребните земеделските стопани и др., тъй като те не могат да осигурят такива доходи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ДЕДО.ЧОЧКО
преди 4 месеца

КОГАТО.ОТГЛЕДАМЕ. ДВЕ.ДЕЧИЦА С.ЕДИНПАНТАЛОН И.ЕДНА.РИЗА.ЩЕ. ОПРАВИМ.ДЕМО ГРАФСКАТА.КРИЗА

Откажи
Тони
преди 4 месеца

Тази криза бързо се решава,пускат народа до майките на депутатите и готово

Откажи