Гришо празнува. Защо е вечно бодър?

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на св. Григорий Богослов

Гришо празнува. Защо е вечно бодър? | StandartNews.com

Днес първата ни ракета Григор Димитров черпи за имен ден.

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на св. Григорий Богослов и в календарите е отбелязан като личен празник на всички, носещи името Григор, Григорий, Гриша.

Името Григор означава бодърстващ, вечно бодър.

Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, затова можем да го открием в литературата и като Назианзки. Бил е 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски.

Св. Григорий е бил изключително богоотдаден и праведен. Той е бил и с много задълбочени интереси в областта на науката. Въпреки че по образеца на житията го описват като вглъбен в себе си и богосъзерцателен, той е бил освен това и талантлив поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.

Св. Григорий Богослов се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.

Интересно е и отношението му към природните бедствия. Той винаги е приканвал и властимащи, и народ, да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”, именно това е основната причина според него, за бедствията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай