Гориш забранен боклук, влизаш в затвора

Предложението е на столичния кмет Йорданка Фандъкова

Гориш забранен боклук, влизаш в затвора | StandartNews.com

По настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова ГЕРБ внася на пожар в парламента законодателни промени срещу горенето на отпадъци.

От няколко дни в София нивата на замърсяване с фини прахови частици са опасно високи.

Ще се наказва замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла, отпадъчни нефтопродукти, предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред, обясниха народните представители.

Наказанието ще е лишаване от свобода до 2 години с глоба от 2000 до 5000 лева. „В маловажните случаи въвеждаме наказание пробация и глоба до 1000 лв.“, стана ясно на пресконференцията. Не се уточни обаче как ще се дефинират маловажните случаи.

Според вносителите на законопроекта мръсният въздух представлява сериозен риск за здравето ни. „Целта на законопроекта е намаляване нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна“, обясниха от ГЕРБ. „Известно е, че около 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища“, обясни Фандъкова. По думите ѝ и в момента горенето на отпадъци е забранено според Наредба на общината и в Закона за околната среда, но това не се спазва.

Прочети още : https://www.actualno.com/society/predlojenie-do-dve-godini-zatvor-za-gorene-na-zabranen-bokluk-news_1414366.html
© Actualno.com

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай