Горчива новина за преизчисляването на пенсиите

Христина Христова коментира, че инфлацията вече изпреварва възможностите да се помогне на хората

Горчива новина за преизчисляването на пенсиите | StandartNews.com

"Преизчисляването на пенсиите, което дойде след дълги политически дебати, ще доведе до разочарование и огорчение на голяма част от пенсионерите. На две трети от тях. 717 хиляди ще имат своите преизчислени пенсии. Има известно повече справедливост между старите и новите пенсии", посочи бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че това преизчисляване от 1 октомври е удар по пенсионната система. По думите ѝ ще има дефицит в бюджета още в края на тази година. 

"Очевидно, че не сме в състояние да направим такова целенасочване на държавните бюджетни разходи, че те наистина да намаляват бедността и да помогнат там, където хората са с нисък социален статус. Ситуацията е много трудна. Не можем да се справим административно с такова диференциране на подкрепата от държавата. Очаква ни тежка зима", каза Христова.

Тя коментира, че инфлацията вече изпреварва възможностите да се помогне на хората. Според нея държавата е с много ограничени възможности.

Христова смята, че има потребност от актуализация на бюджета, но няма да е възможно до края на годината. Тя пожела на политиците да се опират на експертиза и да проявяват мъдрост. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай