Голяма промяна за шофьорите в София. Засяга всички

Нарушителите ще бъдат санкционирани автоматично чрез специална видеосистема

Голяма промяна за шофьорите в София. Засяга всички | StandartNews.com

Голяма промяна за шофьорите влиза в София от 1 ноември. Старите коли, които нямат уредби срещу вредните газове, които изпускат, няма да влизат в центъра на столицата.

ВИЖ ОЩЕ: Забравяме за колите втора ръка. Обрат на пазара

Автомобили от екокатегория ЕВРО 1 няма да бъдат допускани да се движат там, защото започва да действа първата нискоемисионна зона в града, съобщава "Телеграф".

Забраната ще важи 3 месеца - декември, януари и февруари. Обособените са “малък” и “голям” ринг, които постепенно ще разширяват обхвата си.

Тази зима ограничението ще важи само за малкия ринг, който обхваща пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“.

Година по-късно в "малкия ринг" ще се забрани и движението на автомобили от 2-ра екогрупа. За автомобили от трета категория забраната ще влезе в сила от 1 декември 2028 г.

Важно е да се отбележи, че тези ограничения не важат за автомобилите, движещи се на газ. Големият ринг обхваща широкия център на София. Там ограниченията влизат в сила от 1 декември 2025 г., когато ще се забрани влизането на коли с категория 1. Две години след това - от декември 2027 г. на територията на големия ринг няма да могат да влизат и автомобили от категория 2.

Нарушителите ще бъдат санкционирани автоматично чрез специално създадена видеосистема, която разчита номерата на автомобилите и изпраща глобите. Новите ограничения няма да важат за хората, които живеят в нискоемисионната зона, хората със специални потребности. Те обаче ще трябва да се регистрират в Центъра за градска мобилност.

Въпреки кризата, инфлацията и ниските доходи се наблюдава бум на купените нови автомобили. С 24,6% са се повишили продажбите на нови леки автомобили в България през първите 9 месеца на тази година в сравнение със същия период на 2022-а. Продадени са 27 382 коли, докато миналата година те са били 21 975, или с 5407 повече. Това става ясно от статистика на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Гошо
преди 6 месеца

Защо тогава в талона за преглед на МПС пише допуска се за движение по пътищата?

Откажи
Уж нещо си
преди 6 месеца

Е то каква е ползата от таза категоризация след като тези коли се движат по пътищата.

Откажи
Шофьорът
преди 6 месеца

Извинете за въпроса направихте ли Достатъчно големи паркинги с които шофьор да остави колата и да се качи на метро автобус или само ще ни глобявате? ВЛюлин НЕ Западен парк Не и т н. Май няма политическа воля за това не ми пука кой управлява но когато искате да глобявате хората Несправедливо то и хората ще ви мразят

Откажи